Вселенският патриарх призован пред турски съд по жалба на българин

Вселенският патриарх призован пред турски съд по жалба на българин

Вселенският патриарх Вартоломей Първи е призован да се яви пред турската прокуратура, за да даде показания във връзка с жалбата на бившия член на българското църковно настоятелство в Истанбул Божидар Чипов, че не се съобразява с решението на съда, според което патриархът не може да използва титлата "вселенски", предаде в петък турската телевизия СиЕнЕн –Тюрк, цитирана от БТА.

Истанбулският прокурор Ахмет Чакар е подготвил призовка и се очаква след получаването ѝ Вартоломей да се яви за показания в прокуратурата. 

В жалбата си Чипов припомня решението на турския Върховен касационен съд отпреди близо месец, че патриаршията в Истанбул е напълно подчинена на турското законодателство и че за използването на титлата "вселенски" пред името на патриарх Вартоломей Първи няма правно основание.

В жалбата си Чипов посочва също, че Вартоломей Първи не признава решението на съда и припомня изказване, направено от патриарха на Международната конференция на православната младеж на 12 юли, в което според Чипов той не зачита решението на съда. "Патриаршията ни е Вселенска от шести век. Това е историческа титла и целият свят я признава," заявил Вартоломей.

Божидар Чипов твърди, че това изказване показва непризнаване на решението на съда и явна тенденция то да не бъде прието, посочва СиЕнЕн - Тюрк. Той отбелязва също, че никоя институция или духовен водач, независимо от религията, обвързани с турските закони, не могат да постъпват по този начин.

"Вартоломей в никакъв случай не бива да забравя, че е обвързан не с останали от Средновековието религиозни правила от шести век, а със законите на Република Турция и Лозанското споразумение от 1923 година", посочва в жалбата си Чипов.

Бившият член на църковното настоятелство в Истанбул настоява срещу Вартоломей да бъде заведено дело за злоупотреба със служебно положение.               

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?