Вселенският патриарх се срещна във Вашингтон с Байдън

Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей продължи вчера натоварената програма на посещението си в Съединените щати, след като прекара нощта в болница във Вашингтон, където бе откаран, тъй като му прилошало след дългия полет, предаде Асошиейтед прес.

Духовният водач на православните християни се срещна последователно с турския посланик и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, след което бе приет в Белия дом от президента Джо Байдън.

Изключително доволен съм от визитата, каза Вселенският патриарх и нарече Байдън "човек на вярата, човек с визия". "Не можем да позволим каквито и да било недалновидни политически програми да пречат на нашите отношения", подчерта той.

Очакваше се посещението на Вселенския патриарх в Съединените щати да привлече внимание към проблемите на малката православна общност в родната му Турция. Той обаче говори дипломатично на срещата си на закуска с турския посланик Хасан Мурат Мерджан, отбелязва АП.

Моята мисия като патриарх "е чисто духовна и показва как Турция може да бъде не само инклузивно общество, но и мост между Изтока и Запада", каза 81-годишният Вартоломей, етнически грък. Той определи посрещането си от турския посланик като пример за взаимен "диалог и уважение".

Вселенският патриарх не спомена спорни въпроси като затварянето от турското правителство на православната семинария на остров Халки преди половин век. Блинкън обаче потвърди, че повторното отваряне на тази духовна академия остава приоритет за Съединените щати.

Вселенският патриарх пристигна в събота на 12-дневно посещение в САЩ. В неделя той бе откаран в болница, откъдето бе изписан в понеделник сутринта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?