Вселенският патриарх ще признае независимостта на Киевската православна църква

Прошенко гарантира, че държавата няма да се меси в църковните дела

Вселенският патриарх ще признае независимостта на Киевската православна църква

Вселенският патриарх Вартоломей потвърди в послание до украинския президент Петро Порошенко намерението да се предостави автокефалия на Украинската православна църква (Киевска патриаршия), съобщи бТВ, цитирайки ТАСС.

"Признавайки голямата отговорност на първопрестолната Вселенска патриаршия, която никога не се е съгласявала с незаконни и неканонични ситуации, които са разклащали естественото функциониране на Православната църква, и в тези отговорни времена тя пое инициативата да възстанови единството на православните вярващи в Украйна с крайната цел да дари на украинската църква автокефалия", се казва в изявление на украинското президентство, в което се цитира посланието на патриарх Вартоломей.

Ситуацията с православното вероизповедание в бившата съветска република е сложна заради дълбокия разкол, който вече е и по геополитическа линия.

Има Украинска православна църква на подчинение на Московската патриаршия. Тя се управлява от митрополит Онуфрий, който определя прозападната ориентация на страната като "трагедия” и който не е изразявал позиции във връзка с конфликта с Русия в Донбас.

Съществуват и две непризнати структури - Киевската патриаршия и Украинската автокефална православна църква. Още от 1991 г. украинските власти нееднократно предприемат опити да създадат църква, която да е отделна от Московската патриаршия.

През април тази година Порошенко изпрати лично писмо до патриарх Вартоломей с молба да предостави автокефалност. На 22 април Синодът на Вселенската патриаршия разгледа молбата на украинския президент и прие решение да обсъди въпроса с църквите в православния свят.

Украинската православна църква (Московска патриаршия) не смята за "нещо извънредно" изявлението на патриарх Вартоломей за намерение да се предостави автокефалия на непризнатата Киевска патриаршия, съобщи заместник-ръководителят на Отдела за външноцърковни връзки на УПЦ (МП) протойерей Николай Данилевич.

Според него автокефалността преминава през край на разкола.

Милиони украинци очакват възможно най-скоро признаването на Автокефална православна църква в Украйна и са готови за това, отбеляза президентът Петро Порошенко, който произнесе реч по повод 1030 години от покръстването на Киевска Рус – Украйна.

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че получаването на Томос за автокефалност на Украинската църква, ще завърши процеса на утвърждаване независимостта и самостоятелността на Украйна.

“Томосът за автокефалност ще завърши процеса на утвърждаване на независимостта на Украйна и на самостоятелността на нашата държава, ще укрепи религиозната свобода, междуконфесионалния мир. Ще увеличи правата и свободите на гражданите..., особено на тези, които сега се намират извън общение с останалия православен свят", каза Порошенко.

При това Порошенко гарантира, че държавата няма да се намесва в църковните дела.

Той отбеляза, че в съседна Русия църквата "само на хартия е отделена от държавата, а в действителност се е сляла с режима." "Тя напълно и безусловно поддържа реваншистката имперска политика на Кремъл. Дори повече, самата доктрина за руската диаспора, се е родила в луксозните килии на йерарсите на Руската православна църква", заяви Порошенко. Президентът подчерта, че такава ситуация е пряка заплаха за националната сигурност на Украйна: "тя просто ни задължава да действаме".

По-късно през деня пък президентът на Русия Владимир Путин коментира, че православието е телемът на руската държава. Путин направи изказването на церемония по случай 1030-годишнината от приемането на християнството от владетеля на Киевска Рус княз Владимир.

То подчертава силните връзки между правителството и Руската православна църква, отбелязва Асошиейтед прес.

"Народите, които приеха християнската истина като своя собствена, успяха да достигнат безпрецедентни висоти в областта на политиката, изкуството, литературата, науката и икономиката. Постигнатото единение повече от веднъж спаси, укрепи и подкрепи нашата родина по време на най-тежките исторически повратни моменти", заяви руският президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?