Вселенският патриарх Вартоломей критикува Турция за религиозните свободи

Вселенският патриарх Вартоломей Първи каза, че Турция все още не гарантира изцяло религиозните свободи и изрази предпазлив оптимизъм, че скоро отново ще бъде отворена гръцката православна семинария в Истанбул, предаде Ройтерс.

Според Вартоломей Първи Вселенската патриаршия все още среща правни и административни пречки, които противоречат на ангажиментите, поети от Турция за свободата на вероизповедание.

Имаме свободата да изпълняваме религиозните си обреди, но нямаме право да управляваме нашите църкви, манастири, гробища и училища, каза в интервю за Ройтерс Вселенският патриарх Вартоломей. Той добави, че много от тези църковни имоти се управляват от турската държава, която финансово ги експлоатира.

Вселенският патриарх Вартоломей се надява натискът, оказван от ЕС, да помогне за отварянето на духовната семинария Халки на истанбулския остров Хейбелиада, която бе затворена през 1971 г. в съответствие със закон, който ограничава религиозното обучение след средното образование в Турция.

Турция, която десетилетия наред затяга мерките срещу ислямския екстремизъм, се опасява да разреши отварянето на православната семинария, за да не даде повод на радикални ислямистки групировки да издигнат искания за обучение на техни духовни лица,отбелязва Ройтерс.

Турски представители търсят формула, която да удовлетвори православната църква и стандартите на ЕС, без това да предизвика екстремизъм.

Вселенският патриарх Вартоломей настоява за отварянето на семинарията, тъй като по този начин той ще разполага със свещеници, които да служат в Турция в бъдеще. Сега свещениците трябва да се обучават в чужбина и рядко се връщат в Турция.

Самият Вселенски патриарх е подсъдим в Турция по обвинение за нарушаване на религиозни права, заведено по жалба на българина Божидар Чипов. Вартоломей и негови духовници са обвинени, че са нарушили правата на българите като са отишли на църковен празник в техния храм и са служили на гръцки. Преди месеци патриархът се яви да свидетелства пред съда в Истанбул след като на предишно заседание бе постановено, че при неявяване, ще бъде доведен принудително.

Част от българската колония обвинява гръцките духовници, че се стремят да асимилират българите, а също и че имат апетити към техните имоти.

Вартоломей е недоволен и от решението на турския съд от 1974 г., според което немюсюлманските общности са лишени от имоти, придобити след тридесетте година на миналия век, като по този начин им се отрязват източници за приходи. На нас ни липсва финансова и административна независимост и самоуправление, което се смята за очевиден знак на религиозна свобода за европейските страни и европейското правосъдие, каза Вартоломей пред Ройтерс.

Същевременно той изрази подкрепата си за усилията на Турция да се присъедини към ЕС.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?