Всеобщо одобрение за срещата на върха между двете Кореи

Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп похвали историческата среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин, но каза, че остава да се види как ще се развият нещата по-нататък, предадоха Ройтерс и ДПА.

"След бурна година на ракетни изстрелвания и ядрени опити сега се състои историческа среща между Северна и Южна Корея. Случват се добри неща, но само времето ще покаже!", заяви Тръмп в Туитър.

"Корейската война е на път да приключи!", обяви той и каза, че САЩ "би трябвало да са много горди от това, което се случва сега в Корея".

Тръмп похвали китайския президент Си Цзинпин за помощта му във връзка с корейската криза.

"Моля, не забравяйте голямата помощ, която моят добър приятел - китайският президент Си, оказа на Съединените щати, в частност на границата на Северна Корея", заяви той. "Без него това щеше да е много по-дълъг и труден процес!", каза Тръмп.

Русия похвали срещата между лидерите на двете Кореи и изрази готовност да съдейства за сътрудничеството между тях.

"Ние оценяваме положително самата среща между лидерите на двете Кореи и обявения резултат от преговорите", заяви Кремъл.

Руското външно министерство каза, че Москва е готова да съдейства за сътрудничеството между Северна и Южна Корея, включително в железопътния транспорт, газовата и електрическата енергия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск похвали срещата между лидерите на двете Кореи, като заяви в Туитър: "Това, което чух днес от Корея, и това, което преживявам тук на Балканите през последните дни, би трябвало да е положително напомняне за всички: че невъзможното може да стане възможно и че това зависи изцяло от добрата воля и куража на отделните хора."

Днешната среща в Панминчжон между ръководителите на Северна и Южна Корея показва, че пътят към мира е възможен, въпреки всичко. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Днешните събития показват, че диалогът и дипломацията са най-силните средства за постигането на мирно решение по най-трудните въпроси, както и че са от полза за региона и за света. ЕС е готов да отговори на призива международната общност да окаже цялата необходима помощ за премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров, допълва Могерини. Тя добавя, че това означава Пхенян да се откаже от развитието на ядрените и ракетните си програми изцяло, надеждно и необратимо.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днешната среща между ръководителите на Северна и Южна Корея. Той определи тази среща като историческа и изрази надежда за истинска промяна в поведението на Пхенян.

По неговите думи санкциите, наложени на Северна Корея, очевидно са оказали значителен натиск. Виждаме напредък и първа насърчителна стъпка, остава още много тежка работа.

Напълно подкрепяме постигането на политическо решение. Приветствам днешната среща в общо усилие за мирно решение на откритите въпроси, добави той на пресконференция след първата част от днешното заседание на министрите на външните работи на страните от пакта.

Японският министър-председател Шиндзо Абе приветства срещата между лидерите на Северна и Южна Корея като положителна стъпка и каза, че очаква Пхенян да предприеме конкретни действия за изпълнение на своите обещания.

По думите му Япония ще продължи да поддържа тясна връзка със САЩ и Южна Корея за Северна Корея и няма да остане извън процеса на денуклеаризация на Корейския полуостров.

Китай заяви, че иска да продължи да играе роля в уреждането на конфликта между двете Кореи заради ядрените и ракетните програми на Пхенян.

Пекин "се надява, че всички заинтересовани страни могат да поддържат импулса за диалог и да работят заедно за насърчаване на денуклеаризацията на полуострова и процеса на политическо уреждане на въпроса на полуострова", каза китайското външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят