Всеправославният събор започна без България

Вартоломей

Първият по рода си от хилядолетие насам Всеправославен събор започна на остров Крит.

Целта му е да укрепи единството на православните църкви в цял свят.

В него обаче отказаха да участват патриарх Кирил, глава на руската православна църква, която обединява половината от православната общност – около 130 милиона вярващи, а също и патриарсите на Антиохия, България и Грузия. Четирите патриаршии обявиха в последния момент, че няма да присъстват, изтъквайки като причина основно процедурни въпроси, припомня БНР.

Вселенският патриарх Вартоломей бе на посещение в България в края на миналата година, което завърши със скандал. Причината бе, че духовният глава поиска България да върне на Гърция църковни реликви, което стана след награждаването му с най-висшето ни държавно отличие - орден "Стара планина" I степен, даден му от президента Росен Плевнелиев. В отговор президентът обяви, че това не било "мястото и начинът", а премиерът Бойко Борисов отказа среща с патриарха.

Началото на Всеправославният събор беше дадено със съвместна "Божествена литургия", отслужена в Ираклион от десет глави на православни църкви, включително от Вселенския патрирах Вартоломей, който има ранг на "пръв между равни".

Участниците в събора се очаква да утвърдят шест документа, които имат по-скоро консенсусен характер и целят да актуализират православното свидетелство и да очертаят отношенията с останалата част от християнския свят.

Споделяне

Още от Свят