Всестранно развитата Калина Крумова се трудоустрои в МВР

Журналист, политик, директор, а вече и експерт по безопасността на пътя

Калина Крумова. Снимка: Институт за политика

Перлата в короната на парламентарната група на Волен Сидеров в 41-ото Народно събрание и любимка на "Господари на ефира" от периода ѝ на водещ в телевизията на Валери Симеонов СКАТ – Калина Крумова, изненадващо се озова на ново професионално поприще.

Успоредно с бляскавата ѝ кариера на изпълнителен директор на новоизлюпения Институт за политика в Пловдив, събрал неповторима палитра от бивши и настоящи представители на шоубизнеса, политиката, журналистиката, службите и прокуратурата, през декември тя бе трудоустроена и като експерт в МВР.

В дните си като народен представител Крумова се бе посветила на благородната кауза да намери законови решения за семействата с репродуктивни проблеми. Въпреки че "лютата битка" за сурогатното майчинство (както самата тя определя основния си приоритет в парламента – бел.ред.) не постигна успех, младата дама не се отчайва и отново се е отдала в полза на обществото – този път в името на намаляването на пътния травматизъм.

Новото призвание на Крумова стана известно миналия четвъртък, когато тя не пропусна да проследи на живо пресконференцията на вътрешния министър Валентин Радев, регионалния му колега Николай Нанков и главния прокурор Сотир Цацаров, които обявиха, че започват "инвентаризация" на пешеходните пътеки в страната, която незнайно как се очаква да намали смъртността сред пешеходците.

Крумова бе в компанията на "вечния" идеолог на промени в Закона за движение по пътищата Алекси Кесяков, който след дългогодишната си кариера в КАТ в момента изпълнява функциите на секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

Именно във въпросната комисия е намерила място и бившата депутатка, известна с променливата си политическа ориентация, гравитирала през годините освен около "Атака" и покрай ГЕРБ и "България без цензура" на Николай Бареков.

По информация на Mediapool Калина Крумова е предоставила експертизата си в областта на безопасното движение на моторни превозни средства на разположение на комисията с благоволението на вътрешния министър Радев, който е нейн председател.

Новото предизвикателство пред изпълнителния директор на Института за политика е изненадващо предвид факта, че нито професионалният ѝ опит, нито образованието ѝ имат каквото и да е общо с тази тема. Тя завършва специалност "Икономика на социално-културната сфера" в УНСС, а след това и магистратура по "Журналистика и масмедии" пак там. Както е известно, генезисът на обществения образ на Крумова е в родния ѝ Бургас, където тя водеше сутрешния блок на СКАТ.

През 2009 г. стана депутат от 25 МИР в София като кандидат от листата на "Атака". В парламента се изявяваше на различни фронтове, но никога не се е доближавала до проблемите с безопасността на пътя. Крумова бе член на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, зам.-ръководител на Постоянната делегация в Парламентарната асамблея на франкофонията, зам.-председател на Групата за приятелство на България с Финландия, както и член на групите за приятелство на България с Франция, Япония, Бразилия, Куба, Австралия и Филипините.

През ноември 2011 г. напусна ПГ на "Атака", за да подаде след това заявление за членство в ГЕРБ. По това време публично се появиха и съмнения, че е получавала хонорари от управляващите, за да стане активна част от разпада на групата на Сидеров, но Крумова категорично ги отрече.

Междувременно за няколко месеца бе водеща и на сутрешния блок на Нова телевизия, а от самото създаване на "България без цензура" през януари 2014 г. тя бе сред съпартийците на Николай Бареков, като дори оглавяваше женската му организация, останала в историята със странното си име "Евромайки". Крумова напусна партията на настоящия евродепутат на 16 септември 2014 г., за да се върне на следващия ден обратно в "Атака".

От тази година пък е изпълнителен директор на Института за политика в Пловдив, чийто партньор стана БАН (където Крумова е докторант – бел.ред.), а при откриването на 7 май бе обявено, че първият му випуск ще се състои от млади представители на ГЕРБ и БСП.

Всъщност единственият бегъл досег, който Крумова досега бе имала изобщо с МВР, е именно в този институт. В преподавателския му екип личат имената на бившите главен секретар и зам.-министър на вътрешните работи Калин Георгиев и Цвятко Георгиев, както и на настоящия началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев. Наред с тях преподавател там е и новият директор на Националната следствена служба и заместник на Цацаров – Борислав Сарафов.

Споделяне

Още по темата

Още от България