Всезнаещият военен министър навлиза в икономическата политика

Всезнаещият военен министър навлиза в икономическата политика
Седмица, след като открито разкритикува цялостната дейност и отделни сектори от управлението на правителството на тройната коалиция, във вторник военният министър Николай Цонев (НДСВ) смело се впусна още по-дълбоко в икономическата проблематика. В интервю за Нова телевизия той обяви, че ще внесе в Министерския съвет предложение за отпускане на безлихвени кредити за фирми, поддържащи определен брой работници.

Поредното му нагърбване с несвойствени за поста на военен министър функции може да се обясни с твърдението на Цонев, че мерките на кабинета на Сергей Станишев срещу кризата са "недостатъчни".

"Това, че съм министър на отбраната, означава, че не трябва да се изказвам по други теми ли?", попита Николай Цонев, който преди дни разясни, че "здравната реформа е катастрофирала".

Министърът на отбраната уточни, че има "богат опит и в практическото реализиране на пазарните принципи, и в административното управление, и във войсковия живот", което очевидно му дава самочувствие да лансира идеята си за безлихвените кредити, с помощта на които фирмите да запазят работните места.

От думите на Цонев може да се заключи, че и самото отбранително ведомството се е заело с функциите на икономическо или финансово министерство. То вече било изготвило изчисления, според които, ако безлихвено се отпуснат сто хиляди лева на фирма с 55 работници на заплата от по 400 лева, кредитът ще бъде върнат на държавата за една година.

"Мое хрумване е, да. Не хрумване, а това е моя идея", посочи министърът, който наскоро обяви, че само за седем месеца е завършил точещата се петнайсетина години реформа в Българската армия.

Ако предложението бъдело прието радушно от колегите му в правителството, щели да се постигнат две цели – първо, за 100 хиляди лева ще се запазват 55 работни места, а за 200 хиляди – 110 и второ - ще излезе на светло сивата работна ръка.

"Аз се изказвам и давам това предложение не защото искам да се намеся в работата на моите колеги, а изказвам принципна позиция, тъй като проблемът е кредитите за бизнеса", посочи Цонев без да навлиза в конкретика по въпроса, какво би станало с кредитите, ако, например, фирмите получателки фалират.

Връщайки се към изненадващата си реч при откриването на научна конференция във Военната академия преди седмица, той успокои, че е несериозно да се говори за аспирации на военните към властта и за военен преврат.

Програмната му реч за развитието на България по думите му не може да се тълкува като земетресение в тройната коалиция, а като "лекция пред свой кръг, свои слушатели".

След като на 31 март заяви, че "ако някой в частния бизнес си позволи да работи така, както работят повечето политици и редица сектори в държавата, той ще фалира на мига", във вторник Цонев разясни, че всъщност не е "критикувал правителството".

"Така го четат тези, които са против правителството. Тези, които са от другата страна, не го четат така" – обясни Цонев недоразумението в тълкуването на думите му.

Само преди седмица той алармира, че "коефициентът на общественополезна дейност е отчайващо нисък".

"Не съм казал, че държавата се управлява лошо. Всяка държава се управлява по начина, по който я управляват политиците и правителството на тази държава", доуточни министърът, който не веднъж е изтъквал отличните си мениджърски умения.

"Аз мога да говоря само за Министерство на отбраната и мога да кажа определено, че Министерство на отбраната се управлява много добре, дори отлично. Аз съм убеден, че обществото възприема всички действия, които министърът на отбраната и неговият екип правят в министерството", каза скромно Николай Цонев.

Той допусна, че "сигурно има в държавата места, където не се управлява добре", но не било "коректно да говори за колегите, които не са... не правят това, което би трябвало да се направи".

Все пак Цонев отдели време и за своя министерски ресор, като заплаши, че ще "уволнява дебелите генерали", и се похвали, че поддържа форма с бягане, фитнес и плуване, за да дава пример на подчинените си. Министърът съобщи, че на този етап не се обмисля допълнително изпращане на български военнослужещи в мисии зад граница.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?