Всички 83 проби за коронавирус от днес са отрицателни

"Новината" за болни българи в Сидни е погрешна интерпретация

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски сн.БГНЕС

Всичките 83 проби на хора от цялата страна, които бяха изследвани днес за коронавирус, са отрицателни, съобщи националният оперативен щаб в четвъртък вечерта. Изследвани са 19 души от ВМА, 30 проби от националната референтна лаборатория на хора от цялата страна и 34 от лабораторията в Стара Загора.

По-рано председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че във всичките случаи става въпрос за хора, приети в болница с гриподобни симптоми. 

В началото на седмицата беше решено да се разшири кръгът на хората, които да бъдат изследвани за коронавирус, като бъдат обхванати лежащо болни в инфекциозните отделения на страната, които в момента са пълни заради повишена заболевамеост от грип B. По-рано Мутафчийски съобщи, че в Благоевград няма нито едно свободно легло.

"Ще изпратим писмо до съответните служби, които отговарят за болничното лечение, за да се уточни с какви средства разполагаме, ако коронавирусът дойде и у нас. Ако се наложи, ще се претрансформират отделенията", каза ген. Митафчийски.

Той съобщи, че във ВМА също е изчерпан капацитетът от легла. Има още 40 легла, които ще са на разположение след закриване на психиатричната клиника.

Болниците в страната разполагат общо с 741 инфекциозни легла, които могат да бъдат удвоени в рамките на 24 часа при необходимост, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той опроверга и обясни с погрешна интерпретация на негови думи от вчера пуснатата от някои медии новина за българи с коронавирус в Сидни. На редовния брифинг вчера Кунчев съобщи, че здравните власти са получили информация от Австралия за двама български граждани, които са били контактни със заразен с коранавирус по време на полет от Доха до Сидни. 

При излъчване на обясненията му днес по БНР те са били погрешно интерпретирани и публикувани от някои медии като новина, че двамата българи са болни, което не е вярно. Единият от тях, който е мъж, се е върнал в България и в момента се изследва, но е здрав и няма никакви симптоми. А момичето, което работи в Сидни, не се е върнало и за нея няма данни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?