Всички българи между 18 и 32 години минават на военен отчет

След отпадането на наборната казарма МО няма кой да вика при война

Сн. БГНЕС

Всички български граждани между 18 и 32 години вече ще бъдат водени на военен отчет.

Това ще стане, ако бъдат приети предложенията нa военното министерство за промени в Закона за резерва.

От министерството обясниха във вторник, че това се налага заради силно ограничените възможности за попълване на въоръжените сили във военно време след отпадането на наборната казарма.

”Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството”, посочиха от МО.

Досега на военен отчет се водеха само миналите през армията и други силови структури. От Министерството на отбраната засега не обясняват как точно ще се завеждат българите на военен отчет. Не е ясно дали ще се изисква лична регистрация или всички ще бъдат зачислявани автоматично.

Военното министерство предлага и промени в Закона за отбраната и Закона за военната полиция.

С тях се намалява възрастта за прием на войници от 32 на 28 години и пределната възраст, до която ще служат от 50 на 46 години. Така те ще могат да се  възползват от ранното пенсиониране по чл. 69 от КСО, тъй като придобиват необходимите 18 години, действително изслужени на военна служба.

Предложенията са залегнали в законодателната програма на Министерския съвет за първото полугодие на 2016 година, отбелязват още от МО.

Споделяне

Още по темата

Още от България