Всички банки у нас са блокирали сметките и картите на Божков и Пеевски

Платежните институции засега остават извън ограниченията, наложени от БНБ

Всички банки у нас са блокирали сметките и картите на Божков и Пеевски

Всички банки в България с открити сметки и делови взаимоотношения с Васил Божков, Делян Пеевски и фирмите им, вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки, съобщи Българската народна банка (БНБ) в петък вечерта.

Тя отговори на критиките на анализатори, сред които и на бившия премиер Иван Костов, че не взема мерки и бездейства във връзка с наложените преди 10 дни санкции заради "тежка корупция" на шестима български граждани и 64 фирми от страна на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ.

Засега единственият пропуск на БНБ остават платежните институции и дружествата за електронни пари, които не се съобщава да са включени в ограничителните мерки на БНБ.

Целта на централната банка е да предпази кредитните и финансовите институции у нас от опасността да понесат огромни глоби и репутационни щети, ако допуснат операции на лица, уличени в корупция или пране на пари. През 2018 г. третата по големина латвийска банка бе оставена да фалира, след като САЩ я обвиниха в пране на пари и нарушаване на санкциите спрямо Северна Корея.

БНБ уточни, че приложените ограничителни мерки са въз основа на Закона за мерките срещу изпирането на пари, който на практика е основното правно основание, което в момента може да се ползва от българските власти за вземане на мерки по санкциите при липсата на работещ парламент.

По отношение на кредитите - те не стават автоматично предсрочно изискуеми, но ако плащанията по тях бъдат просрочени поради наложените санкции, важат общите правила, според които при няколко неплатени вноски заемът се изисква в пълен размер. По информация на Mediapool.bg засегнатите кредитни експозиции не са големи и нямат системно значение за банковата система или за която и да било отделна банка.

"Установените вътрешни правила и процедури в банките и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура. Тази процедура включва уведомяване от банките на дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС, спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа", казаха от БНБ.

В допълнение към това БНБ е изпратила до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България. Преди дни НАП допълни списъка на OFAC с още 34 фирми на Пеевски и Божков. В него влиза например пропусната от САЩ компания "Ню Геймс" - основното дружество, чрез което оперираше "Националната лотария" и което в момента е в несъстоятелност.

Повечето от санкционираните компании на практика са на обвиняемия за най-малко 18 престъпления Васил Божков и неговите партньори, тъй като той движеше хазартния си бизнес на светло, чрез куп дружества, в които все още е официален собственик според Търговския регистър. За разлика от него, Делян Пеевски няма почти никакъв официален бизнес. Медийни разследвания и различни сигнали през годините дават основание да се смята, че Пеевски използва офшорни фирми и подставени лица. През последните месеци той успя да разпродаде дялове и компании, които официално се водеха негова собственост - например вестникарския си бизнес. Въпреки тежките обвинения от САЩ в корупция, спрямо Пеевски засега няма заведено публично обявено досъдебно производство в България. Няма как да се докаже де юре и обявената от министъра на икономиката Кирил Петков връзка на Пеевски с кредитите за половин милиард лева в Българската банка за развитие.

Някои от мерките, наложени по отношение на санкционираните лица, вече са били предприети на други основания преди публикуване на списъка на OFAC, добавиха още от централната банка.

БНБ изрично подчертава спешната нужда от законови промени за прилагането занапред на национално ниво на подобни санкции, предприемани от други държави. Според централната банка текстовете трябва да се изготвят веднага, за да бъдат внесени без допълнително забавяне в следващото Народно събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?