Всички банкови депозити в Гърция са напълно защитени, уверява централната банка

Всички банкови депозити в Гърция са напълно защитени, уверява централната банка

Всички банкови депозити в Гърция са напълно защитени независимо от размера и от това в коя банка са внесени, увери управителят на централната банка Йоргос Провопулос на заседание на парламентарната комисия по финанси,  предаде радио Атина, цитирано от БТА в сряда.

Провопулос каза, че отлагането на експеримента със сливането на двете финансово-кредитни институции – Националната банка на Гърция и Юробанк, се дължи на безсилието им да осигурят рекапитализация в размер на 10 на сто от частни инвеститори.

Той поясни, че окончателните решения, ако не бъдат събрани конкретните капитали, ще бъдат взети от гръцкия фонд за финансова стабилност на базата на публичния интерес.

Националната банка на Гърция има нужда от 9,76 млрд. евро, а Юробанк - от 5,84 млрд. евро, за да покрият критериите за платежоспособност, определени от централната банка. Двете банки сключиха сделка за сливане, но тя бе замразена от кредиторите на страната, които поискаха те да бъдат рекапитализирани.

Тъй като банките не могат сами да съберат необходимите средства, парите ще трябва да бъдат предоставени от гръцкия фонд за финансова стабилност. В този случай фондът всъщност ще поеме контрол върху финансовите институции, а такава перспектива ужасява акционерите. Банките трябва да бъдат рекапитализирани до края на април.

В рамките на международните спасителни пакети Гърция получи 50 млрд. евро за рекапитализация и преструктурирането на своите банки, сума, която бе преценено, че ако в някоя системична банка са наложителни оздравителни мерки, влоговете се прехвърлят в добра банка. Това е фундаментална разлика от случващото се в Кипър, каза още гръцкият банкер номер едно и добави, че реализирането на стратегията в банковия сектор върви по график.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?