Всички, без ГЕРБ, искат специална комисия за ремонт на Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Депутати от всички парламентарни групи, без тази на ГЕРБ, се събраха на работна среща, на която обсъдиха как да бъде променен Изборният кодекс, за да се гарантира честността на вота. Идеята е този път измененията да не стават както обикновено – когато наближат избори.

БСП, ДПС, ВМРО и "Воля" се обединиха около идеята, че поправки на закона са наложителни, но те може да бъдат направени от специална временна комисия в парламента, а не от ресорната правна.

"Тази временна комисия да разгледа всички предложения на различните парламентарни групи, на различните политически сили, в тази комисия да бъдат обсъдени и експертно (...) Ще предложим и на ГЕРБ заедно в една комисия да решаваме проблемите, като целта е обща: гарантиране на честен и прозрачен вот, възможност българският гражданин да гласува свободно, спокойно и да изрази волята си, каквато е", каза след срещата, организирана от БСП, лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Идеята е във временната комисия депутатите от всяка парламентарна група да са равен брой, независимо от това колко е голяма тя. Това е и една от основните разлики с правната комисия, където депутатите са разпределени пропорционално спрямо големината на партията, от която са. Това би направило по-трудно намирането на мнозинство по даден въпрос. Досега в поправки в Изборния кодекс в правната комисия ГЕРБ и ДПС често стигат до разбирателство. Така например беше с обезсмислянето на преференциите, което беше прието, но след остро обществено недоволство отпадна.

Във вторник докато Нинова беше твърдо "за" временна комисия, Йордан Цонев от ДПС не беше толкова непреклонен:

"Всяка парламентарна група изтъкна своето виждане. Обединихме се около това, че има два механизма, през които може да се реши проблемът. Единият е през постоянната правна комисия, като се отвори въпрос с внасяне на съответни изменения на ИК и оттам да почне дебатът, а другият механизъм е да съставим нарочна комисия. Такава имаше при съставянето на този Изборен кодекс. Можем да го поправим с такава нарочна комисия. Правим това предложение към ГЕРБ. Това е само едно предложение да вървим по един от двата пътя".

"Не сме се обединили около нищо"

На пресконференцията след работната група депутатите, присъствали на нея, отказаха да коментират какви точно идеи за промени в Изборния закон имат отделните групи. Обясниха само, че проблеми имало и те трябва да бъдат решени.

"Не сме се обединявали около нищо, освен около това да тръгнем по пътя на решаването на въпросите", каза Цонев.

Машинно броене, преброителни центрове, чистене на "мъртви души"

По информация на Mediapool всички събрали се подкрепят идеята за машинно гласуване. Няма обаче общо мнение какво точно да е то - сегашното, в което устройствата изкарват хартия, или ново, което в устройство да се поставя бюлетина и вотът автоматично да се брои. Идеята на втория вариант е да се ограничат грешките с протоколите и драстично да се намали времето, за което се обявяват резултатите. Не е постигнато съгласие и по въпроса кой ще сертифицира машините, кой ще ги одитира, дали ще са собственост на държавата или ще се наемат, какъв тип ще са. Коментирана е била и възможността за създаване на преброителни центрове.

Обединили са се и около това, че списъците на избирателите трябва да се изчистят от т.нар. "мъртви души". Нямат единна позиция обаче как да стане това – с някакъв вид активна регистрация или по друг начин.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки и ВМРО пък дали противоконституционното предложение за образователен ценз. ДПС пък отново изложили традиционните си теми – отпадане на забраната за агитация на чужд език, отпадане на уседналостта, както и на ограничените на броя на секциите извън страната.

ГЕРБ първа заговори за промени, но нямаше представител на срещата

Още през лятото, след последните промени в Изборния кодекс, с които машинното гласуване на местни избори беше отменено, от ГЕРБ обещаха след местния вот законът да бъде отворен отново.

Поводът за това беше неприетото настояване на ДПС да бъде въведено машинно преброяване на бюлетините, което е нещо различно от съществуващото поне на хартия гласуване с устройства.

"Ще отстраним всички проблеми, които във времето са се създали в Изборния кодекс. Той многократно е бил поправян, кърпен, за да се получи нещо, което в момента наистина трябва да преосмислим, преразгледаме, но в рамките на спокойна процедура след проведени местни избори", каза през юли председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Даритнова.

Между двата тура, в единствения работен ден за депутатите в тази седмица, тя потвърди намерението за промени в закона. Щяло да бъде търсено как изборите да станат максимално прозрачни. "Категорично заявихме, че след изборите ще търсим едно сериозно, конструктивно, диалогично обсъждане на Изборния кодекс, с цел да избегнем всички негативни прояви, които сме отчели по време на изборите", обяви Дариткова на 30 октомври.

Сега обаче, когато всички останали парламентарни групи се събраха, за да обсъдят отварянето на закона, ГЕРБ не изпрати свой представител.

"Амбициозната лидерка" избърза

По-късно от ГЕРБ обявиха, че ремонтът на кодекса трябва да се направи от правната комисия.

"Не смятам, че трябва да се създава поредната временна комисия", каза председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

По думите ѝ БСП са избързали със срещата, а Нинова е "амбициозна лидерка", която отворила темата дори преди президента Румен Радев, който също обяви, че ще инициира среща за проблемите на изборния процес. Промените трябвало да започнат след докладите на ЦИК за проблемите на отминалите избори, а "ремонтът" трябвало да е без пристрастия и прибързаност. Обясни, че нямало представител на ГЕРБ, защото времето на срещата било сменено няколко пъти, депутатите били в бюджетна процедура и не било сега моментът, а докладът на ЦИК не бил готов.

Споделяне

Още от България