Всички билбордове по магистралите ще трябва да се обезопасят

Бензиностанции и крайпътни заведения също трябва да монтират предпазни съоръжения

Всички билбордове по магистралите ще трябва да се обезопасят

Всички рекламни съоръжения край автомагистрали и пътища ще трябва да се обезопасят. Няма изрично указан срок за колко време това трябва да се случи. Предвидено е в три месеца след влизане в сила на промените в Наредбата за специално ползване на пътища, пътната агенция да даде указания на собствениците на билбордове, крайпътни заведения и бензиностанции какви мерки да предприемат при необходимост.

Целта на промените в наредбата е повишаване на безопасността на движението и намаляване на тежките случаи при катастрофи, съобщи Министерството на регионалното развитие.

С измененията се повишават изискванията за обезопасяване на билбордове, тотеми и лога на изградени и работещи търговски крайпътни обекти – бензиностанции и ресторанти.

Промените ще засегнат собствениците на билбордове, бензиностанции и крайпътни заведения. В качените документи не е посочено колко са те, но със сигурност са хиляди. Само по магистралите има над 7000 билборда по данни на АПИ.

Темата беше актуална по време на първия мандат на Бойко Борисов. Тогавашният министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев постави на дискусия въпроса за премахването на билбордовете от магистралите, за да не се разсейват шофьорите, но в крайна сметка съоръженията останаха. Премахнати бяха само незаконните обекти.

Сега с оглед на европейските изисквания се въвежда изискване за поставяне на ограничителни системи за обезопасяване на рекламните съоръжения и търговските обекти край пътя.

На обезопасяване с ограничителни системи за пътища ще подлежат всички рекламни съоръжения, разположени до 16 м от ръба на настилката на автомагистрали, до 13 м от края на скоростните пътища и до 8 м извън първокласни, второкласни, третокласни или местни пътища, предвижда проектонаредбата.

Обектите извън тази зона нямат нужда от обезопасяване. Абсолютното минимално разстояние за поставяне на рекламно съоръжение продължава да е 3 м от ръба на пътната настилка.

Отново с цел по-висока безопасност на пътя с проекта се предвижда и забрана за разполагане на рекламни съоръжения в тунели, над и около портала на тунела, както и на разстояние по-малко от 600 м преди тях, когато са на скоростни пътища, и 200 м при останалите случаи.

В 3-мeсeчeн срок от влизане в сила на наредбата, пътната агенция и общините трябва да дадат предписания на собствениците на билбордове, крайпътни заведения и бензиностанции какви мерки да предприемат при необходимост.

Ако те откажат изпълнение на предписаните мерки, ще се отнема даденото им разрешение за специално ползване на пътя. Крайните мерки са прекъсване на достъпа до заведенията и бензиностанциите и демонтиране на билбордовете.

С промените в наредбата се допуска изграждането на нови пътни връзки в зоните за престрояване пред кръстовища и пътни възли, шлюзове, връзки на пътни възли и уширени пътни участъци, предназначени за кацане на самолети.

Измененията на наредбата включват още отмяна на разпоредбите за представяне на удостоверения за регистрация, издавани от Агенцията по вписванията, и за наличие или липса на задължения според разпоредбите на Данъчно-осигурителния кодекс, с което ще се намали административната тежест.

Документът е публикуван за обществено обсъждане.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?