Всички бойни хеликоптери ще се ремонтират, но само малка част - по стандарти на НАТО

Военно-въздушните сили още не са представили точна бройка на хеликоптерите МИ-17 и МИ-24, които трябва да се ремонтират, както и каква част от тях ще се модернизират по НАТО-вски стандарти. Това съобщи министърът на отбраната Николай Свинаров в отговор на парламентарно питане.

Без подобна информация не мога да стартирам процедура за избор на изпълнител, допълни военният министър, отричайки обвинението на БСП, че в края на миналата година в един и същи ден е започнал процедурата и е одобрил предпочитан партньор за ремонта и модернизацията на хеликоптерите.

Въпреки липсата на яснота до момента, Свинаров заяви, че военните и цивилните експерти в отбраната се ориентират към решението да се възстанови летателната годност на всички хеликоптери МИ-17 и МИ-24, които са на въоръжение в армията, но само ограничена бройка от тях да се модернизират. Министърът не уточни дали при това положение поръчката ще се раздели на две - отделно за ремонта на всички хеликоптери и отделно за модернизацията на малка част от тях.

Свинаров очаква в края на април да започне процедурата по договарянето и избирането на изпълнителя. До края на април назначената от него комисия с участието на експерти от Военно-въздушните сили трябва да излезе със становище и да представи на министъра поне три фирми от кандидатите, способни да осъществят поръчката, с които министерството да преговаря.

На брифинг в централата на БСП преди месец бе обявено, че министърът на отбраната Николай Свинаров е стартирал процедурата за ремонта и модернизацията на хеликоптерите и е избрал за стратегически партньор по проекта фирмата "БАЕ системс". От левицата обвиниха, че тя е подала най-скъпата оферта от всички кандидати. От "БАЕ системс" опровергаха да са подавали оферта с обяснението, че не могат да формират цена без да е ясна поръчката като брой хеликоптери и мащаб на необходимите ремонтни и модернизационни дейности.

Днес зам.шефът на БСП Румен Петков отново повтори, че със заповед на 3 декември м.г. военният министър е открил процедурата по избор на изпълнител за хеликоптерите и още същия ден е депозиран доклад на комисията за проучване на възможните изпълнители, в който "БАЕ системс" е посочена за предпочитан партньор. Свинаров е парафирал доклада.

Не съм откривал процедура, тепърва чакам доклада на комисията, оправда се Свинаров.

Споделяне

Още от България