Всички бюлетини, подадени в Кабул на изборите в Афганистан, са обявени за невалидни

Всички бюлетини, подадени в Кабул на изборите в Афганистан, са обявени за невалидни

Всички подадени бюлетини в столицата Кабул на парламентарните избори през октомври са невалидни, реши независимата Комисия по изборните оплаквания в Афганистан, предаде ДПА.

Комисията аргументира решението си с 25 причини, включващи измами от голям мащаб и лошо управление на избирателния процес от афганистанската Независима избирателна комисия (НИК), каза говорителят на комисията по оплакванията Алиреза Рохани. Според него е имало "сериозни и значителни проблеми в Кабул, които накърняват честността, прозрачността и възможността за участие в изборите".

Решението на комисията по оплакванията подлежи на потвърждаване от НИК, която има цялостни пълномощия върху изборите в национален мащаб, състояли се на 20 октомври. Те се оказаха белязани от масови оплаквания от измами, технически проблеми с уредите за биометрична идентификация на избирателите и с неточни избирателни списъци, посочва Ройтерс. Поради хаотични закъснения се наложи гласуването да продължи и на следващия ден. Властите и досега не са оповестили пълните резултати.

В изборния ден гласуваха 32 от 34-те провинции на Афганистан. Поради проблеми със сигурността и организационни трудности гласуването в 400 избирателни окръга то се състоя по-късно. В провинция Кандахар вотът бе отложен с една седмица заради кървав атентат, при който загина шефът на провинциалната полиция.

В Кабул бяха подадени над един милион гласа, което е около една четвърт от всичките около 4 млн. подадени бюлетини в цялата страна. Ако решението на комисията по оплакванията бъде потвърдено от НИК, то ще постави под въпрос валидността на изборите в национален мащаб, за които силно настояваха международните партньори на Афганистан, отбелязва Ройтерс.

Препоръката да бъде обявен за невалиден вотът в Кабул ще засили несигурността и около насрочените за 20 април президентски избори. Изборните власти вече обявиха, че обмислят отлагането им за юли поради организационни трудности.

Всяко забавяне на президентските избори може да се отрази и на очакваните с надежда мирни разговори с талибаните, които започнаха контакти със САЩ, но засега отказват да разговарят с правителството на президента Ашраф Гани.

Споделяне

Още от Свят