Всички данъци могат да се платят през интернет

Всички данъци и осигурителни вноски могат да се платят чрез интернет, през онлайн системата на Националната агенция по приходите (НАП), съобщиха от пресцентъра на приходната агенция.

Необходима е дебитна или кредитна карта и регистрации в сайта на НАП и в един от порталите за електронно плащане - www.ePay.bg или www.eBg.bg.

Плащането през интернет струва до 1 лв. за всяко наредено плащане, независимо от сумата. Така се спестява време и разходи в сравнение с конвенционалните разплащания.

За да бъде плащането на данъци и осигуровки успешно по интернет, клиентът трябва да знае точния размер на своето задължение, припомнят от НАП.

Лихвен калкулатор на страницата на НАП помага да се изчислят изтеклите лихви за закъснели плащания.

Освен за директно плащане електронната система може да се използва и за попълване и разпечатване на платежно нареждане, което да бъде представено в произволно избрана банка.

Плащането на данъци и осигурителните вноски може да стане по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета или по банков път. За улеснение на клиентите на НАП в повечето офиси на агенцията са разкрити банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите.

За плащане на данък върху доходите от физическо лице при превод от банково гише в офис на НАП не се събират такси.

Данъците и осигурителните вноски се заплащат по банковите сметки на НАП. За физическите лица това е сметката на дирекцията по постоянния им адрес.

Споделяне

Още от Бизнес