Всички дарителски SMS-и да са без данък, а не само избрани кампании

Всички дарителски SMS-и да са без данък, а не само избрани кампании
Правителственото решение от сряда да дари близо 160 хил. лв. за покриване на размера на ДДС от дарителските SMS-и, пуснати в рамките на благотворителната кампания на бТВ “Великолепната шесторка“, предизвика ново искане за отпадане на този данък върху кратките текстови съобщения, изпращани във всички благотворителни кампании.

Това е прецедент както в средата за дарителство у нас, така и като политическо решение, заявиха в четвъртък от Българския дарителски форум (БДФ). Според организацията обаче той може да се използва като повод за обмисляне на възможността да се дарява сумата от ДДС, набрана във всички останали благотворителни кампании.

“Ние водим този дебат с различни институции близо 5 години и разчитаме това да е крачка към законодателно решение за създаване на механизъм, който да не начислява или да възстановява ДДС, събрано от SMS-и за всички, а не за произволно избрани от политиците благотворителни кампании“, се посочва в изявление на БДФ.

По негови данни в момента в публичното пространство са актуални над 125 дарителски SMS- кампании и досега те са набрали средства, чието ДДС е между 250 и 300 хил. лв. По-голяма част от тези акции са в полза на деца и възрастни, които разчитат на дарителска подкрепа за лечение на тежки заболявания и дори за животоспасяващи операции.

“БДФ настоява за регламент, който да гарантира, че равнопоставеността на дарителските кампании няма да зависи от добрата воля на едно или друго правителство и че е нужно равно третиране на всички благотворителни кампании, които набират средства чрез SMS – механизъм“, допълват от форума. Според организацията това би било и знак на уважение към дарителите, които ще бъдат третирани по еднакъв начин.

За подкрепилите дадена кауза, еднакво важни и ценни са както “малките” индивидуални кампании, които набират средства, за да спасят човешки живот, така и по-мащабните, актуални публични кампании, организирани от медии и институции, заявяват от БДФ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?