Всички държавни ВУЗ-ове ще имат право на платено висше

Поправките в Закона за висшето образование, които регламентират платеното обучение в държавните висши училища, минаха на първо четене през парламентарната образователна комисия в сряда. С тях се дава възможност на университетите, които имат оценка от институционалната акредитация "много добър" и "добър" да обучават в платена форма.

Това на практика позволява на всички държавни ВУЗ-ове да предлагат платено обучение, защото от списъка на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) с акредитираните висши училища става ясно, че те отговарят на изискванията.

Разрешението за платено обучение бе обявено за антикризисна мярка за висшите училища, чиито държавни субсидии бяха намалени в рамките на икономиите в държавния сектор.

Не е ясно обаче доколко тази мярка ще сработи, тъй като таксите ще са относително ниски. Те няма да могат да надвишават 1700 лева на семестър – или удвоената средна държавна издръжка за студент, която към момента е 866 лева.

Освен това в някои атрактивни специалности като правото в Софийския университет няма да има платено обучение. В същото време държавната поръчка в някои специалности е толкова раздута, че няма смисъл да се плаща за платено обучение.

Споделяне

Още по темата

Още от България