Всички десни формации да се разпуснат и да започнат на чисто отначало, призова Лукарски

Всички десни формации да се разпуснат и да започнат на чисто отначало, призова Лукарски

Лидерът в оставка на СДС Божидар Лукарски смята, че всички десни формации трябва да се разпуснат и да потърсят отново пътя към обединението след изборния провал.

На парламентарните избори на 26 март десните се разцепиха на три – "Реформаторски блок – Глас народен", "Нова Република" и "Движение Да, България" и така нито една от тях не успя да премине 4% бариера за влизане в новото Народно събрание. Всяка една от трите формации събра по около 3 на сто от гласовете на избирателите.

"Някой трябва да поеме отговорността за разцеплението на дясното. Аз като вина, която имам, подавам тази оставка, и мисля, че това е достойно. Това е слаб резултат, провал", заяви Божидар Лукарски пред бТВ.

"Ясно е, че трябва да има нов разговор за десницата и да се търси обединение", смята Лукарски.

Според него съюзът с "Глас народен" е бил в полза на Реформаторския блок, но в ущърб на партията на Светльо Витков, чиито представители са си наложили да говорят по-консервативно в тон с другите фрмации от РБ и от това са загубили своите несистемни гласове.

На 4-ти април ще се обсъжда бъдещето на СДС в Реформаторския блок.

"Голяма част от колегите мислят, че трябва да се напусне Реформаторският блок и да почнат веднага преговори с ДСБ. Не мисля, че ние трябва да сме плъховете, които напускат кораба", каза Лукарски.

Според него решението за обединение ще дойде, след като партиите се разделят.

"Трябва да се разпуснат всички формации вдясно и да започнем отначало, на чисто", заяви Лукарски.

Споделяне

Още по темата

Още от България