Всички ефективни присъди в държавата вече са тайна за обществото

Всички ефективни присъди в държавата вече са тайна за обществото

Всички ефективни присъди в държавата вече са секретни

Присъдите по наказателните дела на всички инстанции, с които подсъдимите се осъждат на затвор, вече са тайна. Това е решила комисията "Професионална квалификация и информационни технологии" на Висшия съдебен съвет, съобщи вестник “Сега“.

В разрез със закона комисията е наредила на всички съдилища да преустановят публикуването в онлайн регистрите на присъди, с които е наложено ефективно изтърпяване на наказания "лишаване от свобода". Реално за това, че някой е осъден ефективно, вече ще се разбира едва, ако и след като той бъде вкаран в затвора.

Комисията на ВСС се позовава на скандалните последни промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които влязоха в сила на 5 ноември. В тях има забрана съдебните решения на последна инстанция да се качват онлайн, преди прокуратурата да уведоми съда, че осъденият е арестуван.

Идеята беше да се намали рискът от бягство на престъпниците и да се гарантира, че осъдените ще лежат в затвора. Безсмислието на промяната идва от това, че осъдените не разчитат на онлайн регистрите, за да видят наказанието си, а ще бъдат уведомени най-малкото от адвокатите си. Комисията своеволно разширява обхвата на закона и до присъдите на първа и втора инстанция, които не са окончателни и могат да се обжалват.

Според юристи случващото се е непозволено разширително тълкуване на закона от комисията на ВСС, която няма такова право. Членове на ВСС заявиха, че са възмутени от действията на колегите си.

Комисията на ВСС, която е взела решението за ограничаването на публичността, се ръководи от бившата прокурорка Калина Чапкънова. В нея влизат още двама прокурори - Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова, и трима съдии - Боряна Димитрова, Даниела Марчева и Севдалин Мавров.

На заседанието на 1 ноември, когато е взето абсурдното решение, Мавров е отсъствал. Мутафова твърди, че на 1 ноември комисията не е вземала такова решение.

"Това е потресаващо непропорционална мярка, която не може да постигне никаква цел, освен да лиши обществото от право на информация", заяви адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". Според него така от обществото тотално се скрива начинът, по който се движи борбата с престъпността, и това дали се раздава справедливост.

"Каква генерална превенция ще се осъществява, когато хората няма да знаят кой на какво се осъжда, как ще действа възпиращият ефект на присъдите? Това е пълен абсурд - хем се ограничава правото на обществото на достъп до информация, хем не се вземат мерки, за да се възпрепятстват бягствата на осъдени хора, т.е. обществото губи два пъти, губи на квадрат", смята той.

"Във века на комуникациите разумът е да има мигновена топла връзка между съда, който постановява решението, и прокуратурата. Това може да стане за секунди и е въпрос на елементарна организация. По стар тоталитарен рефлекс, вместо да се предприемат такъв тип действия, се предпочита да се ограничи основното конституционно право на достъп до информация. В нашата държава, когато възникне проблем, тези, от които зависи решаването му, тръгват да го решават чрез ограничаване на правата на хората, а не чрез подобряване на организацията и капацитета на институциите", коментира адвокат Михаил Екимджиев, цитиран от “Сега“.

Върховни съдии коментират неофициално, че законът забранява публикуването в интернет само на присъдите на последна инстанция. "Нещо са объркали колегите (във ВСС – б.р.)", коментират съдии от ВКС.

Промените на НПК, свързани с публикуването на съдебните актове, са сред текстовете, прокарани скоростно преди лятната ваканция на парламента. Специално тази поправка е внесена между двете четения от трима депутати от ГЕРБ - Данаил Кирилов, Йорданка Фикирлийска и Анна Александрова.

От 1 януари 2015 г. до 1 януари 2017 г. 821 осъдени са успели да избягат след обявяването на присъдата им. 471 от тях са арестувани и изпратени в затворите. Останалите 350 души са в неизвестност. В дългата върволица бегълци са дупнишките братя Галеви и Илиан Тодоров от Перник, осъден за две убийства пред дискотека "Соло". Там е бившият полицай Александър Вълков, осъден за убийство след процес, проточил се 17 г. При това преди 2 г. Вълков лично чу окончателната си 7-годишна присъда във върховния съд и прокуратурата не направи нищо за задържането му.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?