Всички гърци, с данъчни "досиета", ще следят разходите им по американски модел

Данъчни "досиета" въвеждат компетентните власти в Гърция, за да се справят с неплащането на данъци, съобщават вестниците в Атина, цитирани от БТА в петък.

Целта е чрез тези "досиета" да се държат "под око" всички разходи, скрити или явни, правени от гръцките данъкоплатци, за да се установи доколко реални са посочените от тях доходи в данъчните им декларации.

Въпросните "досиета" ще се съставят по нови критерии, в които ще се отчита не само имотното и финансово състояние на всеки данъкоплатец, но и движението на неговите пари, банковите му депозити и дори разходите му за пътувания и почивка.

Проверките ще се правят по американски модел. Гръцките данъчни смятат да приложат изпитаната в САЩ система за следене на разходите на съмнителните данъкоплатци.

От финансовото министерство обаче се опасяват, че пазарът в Гърция борави повече с пари в брой и по този начин трудно би могло да се установят какви са парите.

Инспектори пък недоумяват как това ще става на практика, тъй като системата предвижда и проверки на данъчните по домовете, което пък е в разрез с конституцията. Подобна идея вече предизвика гняв.

Споделяне

Още от Европа