Всички гласове трябва да бъдат преброени

Всички гласове трябва да бъдат преброени

Всички гласове трябва да бъдат преброени. Това не следва да е изречение, което да създава каквито и да било противоречия в една представителна демокрация. Пълно и точно преброяване на гласовете е единственият начин за определяне на волята на хората, които са упражнили правото си на глас.

Обикновено процесът отнема дни. Още повече време отнема той на избори с една от най-високите избирателни активности в историята.

Един президент, когото го е грижа за съхраняването на американската демокрация, би направил всичко възможно, за да разясни това на обществото. Той би дал пример, уверявайки хората, че избирателната система работи, както винаги е работила - щат по щат, окръг по окръг, избирателен район по избирателен район.

Президентът Тръмп, както обикновено, прави обратното. След като в няколко ключови щата резултатите започнаха да сочат победа за кандидата на демократите Джо Байдън, Тръмп започна да поставя под въпрос истинността на преброяването.

Президентът дори публикува в Туитър невярно твърдение, че изборите са откраднати.

В реч в Белия дом Тръмп обвини, че група хора се опитват да лишат гласувалите за него от тяхно законно право и заплаши да оспори изборите пред Върховния съд.

Тази реч бе един от най-недостойните епизоди от управлението на Тръмп. Тя също така съдържаше вътрешни противоречия. От една страна, Тръмп постави под съмнение истинността на вота в щатите, в които Байдън започна да трупа преднина, а в същото време приветства по-активното преброяване на бюлетините в щатите, в които се очертаваше шансовете му за победа да са по-големи.

Разбираемо е, че американците искат да имат бърз и ясен отговор на въпроса кой печели президентските избори. Това обаче не променя факта, че има нужда от време за преброяването на 150 милиона гласа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят