Всички горски пожари в най-засегнатия австралийски щат са овладени

Всички горски пожари в най-засегнатия австралийски щат са овладени

Всички горски пожари в най-тежко засегнатия австралийски щат, Нов Южен Уелс, са овладени, предаде Франс прес, цитирайки противопожарната служба.

"От този следобед всички пожари в Нов Южен Уелс са под контрол", заяви говорител на местната пожарна. Той подчерта, че това е "много добра новина" след месеците на безпрецедентна криза с пожари в страната.

Силните валежи през последните дни, най-проливните за последните 30 години, позволиха най-големите пожари да бъдат угасени, а останалите - поставени под контрол.

Новината беше потвърдена от Роб Роджърс, заместник-директор на щатската пожарна, който обаче уточни в публикуван в Туитър видеоклип, че не всички пожари са изгасени. В южната част на Нов Южен Уелс има активни пожари.

Пожарникарите в района на австралийската столица Канбера се опитват да изгасят пожар, който не заплашва хора или собственост.

В Австралия при горските пожари, започнали през септември миналата година, бяха унищожени над 100 000 квадратни километра и загинаха най-малко 33 души. Над 2500 жилища изгоряха и се смята, че са загинали около 1 милиард животни, припомня Франс прес.

Агенцията отбелязва, че тази година пожарите в Австралия са започнали необичайно рано и са били много интензивни заради сушата и високите температури, за които са допринесли климатичните промени.

Споделяне

Още от Свят