Всички граждани на ЕС скоро ще пътуват до Бразилия безвизово

Всички граждани на Европейския съюз без изключение ще могат скоро да пътуват за Бразилия без виза, както и бразилците за ЕС, ако правителствата на страните членки от съюза одобрят представените в петък споразумения на Европейската комисия, съобщи Франс прес.

Визовият режим с Бразилия важи за четири страни от ЕС - Малта, Кипър, Естония и Латвия. Всички останали са сключили споразумения за двустранно освобождаване от визи.

Сключените от комисията споразумения трябва да бъдат одобрени от европейските правителства, за да влязат в сила. "Надяваме се, че Съветът ще даде зелена светлина възможно най-бързо", заяви Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по сигурността Сесилия Малстрьом.

Отпадането на визите ще важи за туристическите или краткосрочни професионални пътувания от 3 до 6 месеца и трябва да влезе в сила за карнавала в Рио през февруари 2011 г.

"Сключването на споразуменията ще сложи край на продължителното разногласие за липсата на реципрочност, която противопостави Бразилия на четирите страни от ЕС", изтъква Европейската комисия. Започнатите през април 2008 г. преговори продължиха две години до парафирането на споразуменията на 28 април 2010 г.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?