Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Всички харесват новия шеф на ДАНС Димитър Георгиев

Бившият зам.-министър на ГЕРБ, представен като номинация на РБ, жъне суперлативи

12 коментара
Новият шеф на ДАНС Димитър Георгиев

Бъдещият председател на ДАНС Димитър Георгиев се оказа най-подкрепяната от целия политически спектър кадрова кандидатура на правителството. Министерският съвет одобри в сряда номинацията на бившия зам.-министър на вътрешните работи от първия мандат на ГЕРБ, а президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще издаде указ за назначението, което оценява като позитивно. Така рокадите по върховете на сектора по сигурността, за които настояваше бившият вътрешен министър Веселин Вучков и плати за тях с оставката си, вече са факт.

Бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев и бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, наследени от кабинета "Орешарски", бяха принудени да сдадат постовете, след като премиерът Бойко Борисов поиска това, за да не бъде упрекван в зависимост от ДПС.

Техните наследници са еднозначно свързани с ГЕРБ, макар че преди седмица Борисов се опита да внуши, че Димитър Георгиев е кандидатура на Реформаторския блок (РБ), тъй като формално е предложен от вицепремиера Меглена Кунева, която наблюдава сектор "Сигурност".

"Г-жа Меглена Кунева ми направи добро предложение за председател на ДАНС от името на РБ”, коментира премиерът миналата седмица. Кариерното развитие на Димитър Георгиев обаче е свързано с ГЕРБ и по нищо не личи да е кадър на РБ.

След като ГЕРБ дойде на власт през 2009 г. Георгиев бе назначен за заместник на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Преди това оглавяваше дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество” в МВР. От края на 2006 г. до 2009 г. той е представител на България в Управителния съвет на "Европол" и в Генералната асамблея на Интерпол.

Димитър Георгиев е роден на 15 август 1968 г. в София. Завършва ВВТУ "Тодор Каблешков" като машинен инженер и ЮЗУ "Неофит Рилски" като магистър по счетоводство и контрол. Специализирал е в Академията на МВР, в института по лидерство "Пойнтман", САЩ, в Европейския полицейски колеж CEPOL, Великобритания, в Източния университет на Ню Мексико, САЩ.

От октомври 1995 г. до ноември 2005 г. работи като разузнавач и инспектор в Националната служба за сигурност при МВР. След това става съветник на главния секретар на МВР с ранг на полицейски комисар. От ноември 2006 г. до януари 2011 г. е директор на дирекция “Международно оперативно полицейско сътрудничество“, след което – до 28 май 2013 г. заема поста заместник-министър на вътрешните работи.

В периода октомври 2013 г. – април 2014 г. е консултант по въпросите на сигурността на мобилния оператор "Глобул”, който впоследствие бе трансформиран в "Теленор България”.

Георгиев бил в екипа на Бойко Борисов от времето му на главен секретар на МВР

"Спомням си, когато премиерът Борисов беше главен секретар на МВР (2001-1005 г.), Димитър Георгиев беше част от екипите, с които заедно с "Европол" и евроатлантическите партньори успяхме да направим много успешни реализации", коментира в сряда председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Според източници на Mediapool Георгиев се ползва с доверието на западните партньори от времето, когато е работил в МВР и отзивите за настоящото му назначение начело на ДАНС са положителни.

Кандидатът е бил ясен още в деня, в който Борисов щеше да започва консултации

"Тази кандидатура не е изненада и след като приключи процедурата в президентската институция, тя ще бъде одобрена", каза пред репортери президентът Плевнелиев, който е на посещение в Австрия. Той допълни, че кандидатурата на Георгиев е съгласувана между него и премиера Борисов по време на политическите консултации, проведени на 6 март. Същия ден Писанчев и Лазаров подадоха оставки, а Борисов заяви, че ще предложи новия председател на ДАНС след като тепърва проведе консултации с коалиционните партньори.

Според източници на Mediapool, още при съставянето на кабинета миналия ноември, Борисов е взел Димитър Георгиев в МС (като съветник на Кунева) с уговорката да заеме едно от овакантените места в сектора по сигурността, който ГЕРБ се заеха да ремонтират с промените в Закона за МВР.

Димитър Георгиев ще оглави агенцията, след като правомощията и структурата ѝ бяха окастрени с приетите от управляващите законови промени. Службата ГДБОП, която при кабинета "Орешарски" бе прехвърлена към ДАНС, сега отново се върна в МВР.

"Смесването на контраразузнавателни дейности с полицейски функции е неприемливо за цялата европейска специализирана общественост в сектор "Сигурност”, коментира Цветан Цветанов пред журналисти по повод новите правомощия на ДАНС. Според него със законодателните промени тази възможност е ограничена и точно това е бил смисълът – да може контраразузнавателната дейност да бъде приоритет в дейността на службите и по специално в ДАНС и мерките, които трябва да се вземат за борбата с тероризма.

Той изрази убеденост, че Георгиев няма да допусне ДАНС да влезе в политически сценарии.

Цветанов: По-важното е, че през последните 4-5 месеца е бил съветник на Кунева

Цветанов напомни, че Георгиев е бил част от неговия екип и от екипа на Борисов при пребиваването им в МВР, но по думите му "по-важното е, че в последните 3 -4 месеца Георгиев е бил съветник на вицепремиера Кунева по темата Шенген и в ресора, за който тя отговаря".

"От това, което имам като впечатления, Димитър Георгиев изцяло покрива критериите за достоен човек, който да бъде председател на ДАНС”, каза Цветанов.

На репортерски въпрос дали е имало натиск от РБ и става ли дума за "преяждане с власт" от тяхна страна, Цветанов подчерта, че специално по тази кандидатура е постигнат консенсус на база професионализма и не трябва да се правят подобни заключения.

Кунева: РБ винаги застава с ясни мотиви за професионализъм и опит на кандидатите

Меглена Кунева коментира от Берлин, където е на посещение, че докато е бил част от екипа ѝ, Георгиев е работил по теми като контратероризъм и влизането на България в Шенген и е бил част от групата, изготвяща антикорупционната стратегия, която ще бъде оповестена до края на месеца. Кунева допълни, че го предложила за шеф на ДАНС заради доказаните му професионални и личностни качества.

Внимателно подбирам хората, с които работя, каза още тя. По думите ѝ той има изключително добри международни контакти и ще работи за деполитизация и професионализация на службите.

На въпрос за номинациите от РБ и еднозначно позитивните оценки от левия, и от десния спектър за новия председател на ДАНС, вицепремиерът Кунева заяви, че Реформаторският блок винаги застава с ясни мотиви за професионализъм и опит на кандидатите, които предлага.

"Има случаи, в които човекът и кандидатурата е толкова качествена, че е безсмислено да се каже, че това е номинация само не ГЕРБ, на РБ или на цялото мнозинство", коментира съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски. "В случая за мен става въпрос за един безспорен авторитет, който е общоприемлив за мнозинството и ще се справи по един безупречен начин", допълни той.

"За нас ефективното функциониране на ДАНС е от изключително значение и в контекста на всичко случващо се с "Ислямска държава", в контекста на тероризма, с който е заплашена Европа и цял свят и събитията в Украйна. Знаете, че имахме аргументи относно неефективното функциониране на ДАНС и по отношение на източването на КТБ", заяви Зеленогорски.

И за ДПС "това е един добър избор" на "достоен кандидат"

"Номиниран е един достоен кандидат", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по адрес на Георгиев.

Депутатът от ДПС Камен Костадинов също се изказа със суперлативи: "Познавам Димитър Георгиев, следил съм неговата дейност. Смятам, че той има необходимите качества, капацитет и професионализъм. Надявам се, че ще съумее да опази агенцията от опитите за партийно обяздване, което виждаме последните няколко седмици от страна на различни политически сили”.

"Считам предложението за изключително добро", заяви и зам.-председателят на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков, който е работил с Георгиев.

Румен Петков: Човек с богат професионален опит, почтен, редовен

"Димитър Георгиев е много добро решение, професионалист от кариерата, ръководеше и Бюрото на Интерпол в България, с изключително богат опит в професионалната си работа, почтен, редовен човек. Убеден съм, че ще срещне професионална подкрепа. Но то трябва да срещне и институционална подкрепа, ако искаме в действителност в агенцията за национална сигурност да променим атмосферата и съдържанието в работата", коментира Румен Петков пред Дарик.

В. Симеонов: Не мога да говоря за лице, което не познавам. Нека да изчакаме

Доста по-неутрално прозвуча коментарът на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, чиято формация участва в управляващото мнозинство.

Нека да оценяваме хората, след като видим работата им, каза той. Според него няма значение кой на кого е кандидат, по-важно е какво може да свърши. "Това, на което държим, е да се изпълнява програмата ни", добави Симеонов. Относно смяната на главния секретар на МВР Лазар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, Симеонов коментира, че е очевидно, че се изпълнява програмата им. "Не мога да говоря обаче за лице, което не познавам. Нека да изчакаме", каза още Валери Симеонов.

БСП: Отговорността е на премиера

Както се разбра, и БСП нямат резерви към кандидатурата на Георгиев. Предложението за председател на ДАНС е на премиера, негова е и отговорността, каза в кулоарите на Народното събрание Красимир Янков от БСП. Той припомни, че персонална е отговорност министър-председателят и по отношение на главния секретар на МВР и целия сектор "Сигурност”.

Димитър Георгиев, каквито и качества да е имал, е в нова среда, с нови шефове и трябва да изпълнява личната воля на премиера Борисов, допълни Янков. Новата политическа среда, начинът, по който се управлява държавата, ще се отразят и на сектор "Сигурност”, заключи депутатът

Междувременно съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски каза, че той лично подкрепя категорично и кандидатурата на бившия депутат от СДС и вътрешен министър в служебния кабинет Йордан Бакалов за директор на военното разузнаване. Бакалов бе предложен за поста от министъра на отбраната Николай Ненчев (РБ), но след като номинацията е била съгласувана с премиера Бойко Борисов. Резерви към кандидатурата на Бакалов изразиха от участващата в управлението партия АБВ с мотива, че шефът на военното разузнаване не бива да е цивилна фигура.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Jordan*
  #12

  Автобиографията на този младеж е много кратка! От какво семейство произхожда, бил ли е активен комсомолец, кандидатствал ли е в БКП?

 2. Bлaдo
  #11

  Контраразузнаване и контратероризъм - това е работил тоя Георгиев и руските тролюве и мекерета вече изпискаха на умрЕло ;-) Зер - ако вземе новият шеф на ДАНС да си върши работата - ще има чартъри за мАсква, пълни с допотопно кагебейско кюспе, гниещо тук от времето на "вечната дружба"... Ама... - чакаме да видим...

 3. Златко
  #10

  "Както писа АФЕРА Димитър Георгиев е осъден на първа инстанция, заради „аферата „Сименс“ – обществена поръчка в МВР. АФЕРА разкри обаче, че делото на Димитър Георгиев вече е „оправено“ и той е класифициран в качеството му на „свидетел“. Назначава се поредния "зависим". И чакайте от същия "зависим" да си върши обективно работата.

 4. andrei
  #9
 5. andrei
  #8
 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #7
 7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #6
 8. Apostol
  #5

  Класика в жанра. Същият, като Зет № 1, само че от другата боя. Онзи назначен в НСС от баретите - възможно най-безмозъчното поделение в МВР. този - от ПЖИ, завършил за стрелочник, станал контраразузнавач. Олеле!

 9. BLM
  #4

  Пилгрим, нали репортерите са спазили опорните точки."На репортерски въпрос дали е имало натиск от РБ и става ли дума за "преяждане с власт" от тяхна страна ..."За това им плащат, това правят. Какво друго? Изслушване от сенатска комисия? Някога, но не сега.Иначе човекът изглежда добър кандидат с всичките си специализации и опит досега.

 10. Стойчо Кънчев
  #3

  Кунева уж била предложила бившия гербажийски зам-министър за шеф на ДАНС. ЦИРК!!! Хлъзгава отвсякъде ПРЪМОВИЦАТА.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.