Всички имат основание за щастие от енергийните ни преговори

Всички имат основание за щастие от енергийните ни преговори

По повод енергийните преговори с Русия и руският вицепремиер, и американският посланик  имат достатъчно основание за щастие. Това мнение изказа премиерът Бойко Борисов в интервю пред БНТ по повод първата годишнина от управлението на ГЕРБ.

Той се аргументира с това, че правителството работело "активно по проектите, към които имаме интерес като държава в тях, преструктурирани, така че да са в полза на България”, а руската страна го разбирала.

"По "Бургас – Александруполис” чакаме международната екологична оценка, защото е видно, че след Мексиканския залив това е изключително опасно да се направи такъв петролопровод в нашия най-красив край на България, където е основният туризъм. На деликатен език означава, че няма да стане, но аз го казвам, защото съм сигурен, че след Мексиканския залив няма еколог, който да си сложи подписа под този проект”, обясни премиерът.

Ситуацията с "Белене” е ясна

Така конструиран пък проектът АЕЦ „Белене” не можел да се случи - без ясно финансиране, без да е ясно доказано като акционери кои ще участват и да е ясно казано на кого колко ще продаваме електрическия ток.

В същото време към този момент са похарчени много пари за тази централа. "И затова, когато с американския посланик е говорил и Трайков, а и аз говорех, за нашата бедна държава не е безразлично дали ще потънат в земята няколко милиарда лева”, разказа Борисов. "Затова са толкова тежки, трудни преговорите и ситуацията мисля, че е ясна”, приключи той темата за АЕЦ „Белене”.

За "Южен поток” с голямо удоволствие ще получаваме двойно повече

По темата "Южен поток” той съобщи, че в четвъртък в България пристига вицепрезидентът на "Газпром” Александър Медведев, за да бъде подписана "пътната карта” за проекта.

"Ще остане да се транзитира толкова газ, колкото до момента по старите тръби, където България печели между 100 и 105 млн. долара, разликата ще минава вече нагоре по новите тръби, където ще разделим печалбата 50:50. Няма да се ползват около 90 км старите тръби по простата причина, че новият газопровод ще излезе някъде на Провадия и всъщност сега това, което е като отсечка от 90 км, което идва от Румъния, просто няма да я има. И още едно важно нещо, в договора по "Южен поток” е записано до 31 млрд. куб. м газ, да транзитира "Южен поток”, а руснаците искат да транзитираме 63 млрд., което, разбира се, ние го приемаме с голямо удоволствие, защото ще получим двойно повече транзитни такси”, каза премиерът.

Той съобщи още, че в момента министърът по еврофондовете Томислав Дончев разговаря в Брюксел "да ползваме и евентуално да направим в Бургас наше си пристанище за втечнен газ” като пример за много активната работа "за диверсификацията на държавата”.

"Но "Южен поток” е газът, който отива към Западна Европа, и само получаваш за инвестиция от около 400, даже по малко, милиона долара. Общата инвестиция е 835 млн. долара за България и Русия. След това докато сме живи за Западна България и много поколения, разбира се, след нас ще получават транзитни такси от този газ. Няма нищо общо едното с другото”, разясни Борисов.

Според него Русия била наясно, "че ние не сме нито Украйна, нито Беларус, нито Грузия по простата причина, че ние освен член на НАТО сме член на Европейския съюз ... и с нас се преговаря като с европейска страна от ЕС”.

Премиерът не обръща внимание на похвалите

По повод оценките за първата година от управлението Борисов  каза, че по принцип похвали никога не слуша. "Хората, които работят и ме познават знаят, че когато ми кажат, че има добра и лоша новина, добрата дори не искам да я слушам”, похвали се той.

Той би се радвал да ни похвалят в новия доклад на ЕК, който да е по-добър от доклада за Румъния. Премиерът смята, че някои от чутите за правителството му критики са основателни.

В здравната реформа, например, били изпуснати 6-7 месеца. Но в същото време правителството и самият премиер положили огромни усилия в тази ужасяваща за всички в света финансово-икономическа криза да направят така, че най-малко народът да го усети.

Отрицателната оценка на Виенския институт по икономика той отдаде на оказания от правителството натиск върху електроразпределителните дружества и австрийските фирми на "Цанков камък”.

"Сиреч една статия да поръчаш от някой йенски, виенски ли ще е, залцбургски ли ще е да го напише някой професор и да го публикува, това е елементарен трик и ви казвам защо е направено”, обясни премиерът.

Кои са министрите отличници

Той даде и оценки за работата на някои от министрите си. "Министър Цветанов работи прекрасно, Аню Ангелов работи прекрасно, Маргарита Попова работи прекрасно, Анна-Мария Борисова влезе много бързо в час”, изреди Борисов.

Колкото до финансовия министър Симеон Дянков "ако той се занимава само с финанси, а не се впуска в интервюта, които само донасят проблеми, той се справя добре”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?