Всички кандидати на демократите са за импийчмънт на Тръмп

На поредния дебат все пак част от тях предупредиха, че това не може да е единството им послание

Бърни Сандърс (ляво), Джо Байдън и Елизабет Уорън по време на дебата

Дванадесетте участници в четвъртите телевизионни дебати на претендентите за демократическата номинацията за президентските избори в САЩ догодина се обединиха още в самото начало около едно послание: републиканецът Доналд Тръмп е корумпиран президент и трябва да бъде подложен на импийчмънт, предаде Ройтерс.

Демократите бяха категорично за импийчмънт на първия си диспут, откакто Конгресът започна разследване за усилията на Тръмп да окаже натиск върху Украйна да разследва водещия му съперник Джо Байдън.

Байдън, който е фаворит в надпреварата за партийна номинация, се присъедини към сенатор Бърни Сандърс, определяйки Тръмп като "най-корумпираният президент в съвременната история". Бившият вицепрезидент защити ролята на сина си Хънтър в управителния съвет на украинска газова компания от критиките на Тръмп и поддръжниците му.

"Синът ми не е направил нищо нередно. Аз не съм направи нищо нередно", каза Байдън.

Сенатор Елизабет Уорън, която според множество допитвания се изравнява по подкрепа с Байдън, каза, че е призовала за импийчмънт на президента след огласените от специалния прокурор Робърт Мълър заключения за руска намеса в изборите. "Конгресът не пристъпи към импийчмънт и ето какво стана: Доналд Тръмп отново наруши закона", каза тя.

Милиардерът природозащитник Том Стайър, налял милиони долари във фонд за импийчмънт на Тръмп от 2017 г. насам, изрази уважение към съперниците си на своите първи дебати. "Всеки кандидат тук е по-почтен, последователен и по-голям патриот от престъпника в Белия дом", заяви Стайър - най-новият претендент, включил се в надпреварата.

Макар всички участници да подкрепят разследването за импийчмът, част от тях предупредиха, че това не може да е единството послание на демократите.

"Докато говорим за него, ние губим. Трябва да представи ново виждане", каза предприемачът Андрю Янг.

"Ако импийчмънтът се ръководи единствено от хиперпристрастни интереси, това само ще всее още по-голямо разделение в дълбоко разделената вече страна", каза Тълси Габард, член на Камарата на представителите от Хавай.

Независимият 78-годишен сенатор Бърни Сандърс, който наскоро преживя сърдечна криза, прояви нападателност в началото на дебатите, най-вече по въпроса за здравеопазването, който го вълнува от години, отбелязва Франс прес.

Пощадена на първите три дебата, сега Елизабет Уорън беше подложена на кръстосан огън от съперниците си, особено от кандидатите центристи Пийт Бутиджидж (кмет на град Саут Бенд, в щата Индиана) и сенатор Ейми Клоубъшар, които я обвиниха в липса на реалистични предложения за здравната реформа или в данъчната ѝ програма.

В четвъртите дебати участваха също сенатор Кори Букър, бившият конгресмен Бето О`Рорк, бившият министър на жилищното строителство в правителството на президента Барак Обама - Джулиън Кастро - и сенаторката Камала Харис.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят