Всички машини за гласуване ще бъдат доставени до края на месеца

Всички машини за гласуване ще бъдат доставени до края на месеца

До края на този месец ще бъдат доставени всички 9600 машини за гласуване за предстоящите на 4 април парламентарни избори.

Първата партида от устройства вече е в страната ни, на склад и под охрана. Следващата седмица започва сертифицирането им.

Поръчката за доставката на машините за пореден път бе спечелена от "Сиела Норма".

"Както хардурено, така и софтуерно, така и функционално, така и от гледна точка на киберсигурност, ще има достатъчно време. Сроковете по уговорка между ЦИК и тези институции бяха първоначално 30 дни, но днес се постигна уговорка да бъдат съкратени, така че със сигурност, може би някъде към средата на март ще бъдат одитирани и, надявам се, одобрени", каза пред БНР управителят на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

По думите му устройствата за гласуване и софтуера са с висока степен за защита:

"Много по-сигурни са от традиционните класически хартиени способи за гласуване. Те има много степени на защита. Самата машина съхранява данните. Тя има система за съхраняване на логовете. Тя има разпечатка на разписките. Тя има две "флаш" памети, които независимо една от друга съхраняват данните. Така че можем да кажем на четвърта степен по-голяма сигурност, отколкото по традиционния начин на гласуване".

Досега страната ни не е купувала устройства, а винаги ги е наемала и никога не са били толкова много. 

Споделяне

Още от България