Всички метростанции в София вече имат мобилна и интернет мрежа

Трите телеком оператора – "Мтел", "Глобул" и "Виваком", осигуриха пълно покритие на мобилните разговори и интернет в столичното метро.

 

Пътниците в метрото вече могат да говорят и да сърфират в интернет по всички линии на подземната железница, независимо дали се намират на станция или в мотрисата по време на движение в тунелите.

 

Инвестицията на трите мобилни оператора в мрежата възлиза на 1.7 млн. евро. Изпълнението на проекта е дело на шведската "Ериксон" и е отнело на компанията около една година.

 

Изградената мобилна мрежа осигурява скорости до 42 mbps за сваляне и до 5.76 mbps за качване на информация. Това позволява на пътниците освен да говорят по мобилните си телефони, също така да свалят и качват файлове от интернет, да гледат филми, да слушат музика или да играят в мрежата в реално време, каза Милан Гостич, изпълнителен директор на българския клон на "Ериксон".

 

По думите му това е най-голямата изградена закрита мрежа, която осигурява покритие на 23 станции на метрото и 36 км релсови линии. За целта е използван 25 км оптичен кабел и са поставени над 400 антени. Предавателните станции са 61.

 

В разработката са участвали над 40 експерти от САЩ, Испания и България. Като подизпълнители са се включили още българската "Ита Инженеринг", както и Solid, RFS, Kathrein.

Споделяне

Още от Бизнес