Всички обвинения срещу руския журналист Иван Голунов са снети

Вътрешният министър ще настоява пред Путин за уволнението на двама висши полицаи заради задържането на журналиста

Иван Голунов

Обвиненията срещу разследващия журналист Иван Голунов от сайта "Медуза" са снети и той ще бъде освободен от домашен арест, съобщи руският министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев.

Голунов бе задържан на 6 юни и обвинен в разпространие на наркотици. Журналистът бе бит и държан 12 часа в ареста без среща с адвокат. Той отричаше да е притежавал наркотици и обстоятелствата повдигнаха подозрения сред правозащитници, че случаят може да е инсцениран. Самият журналист и колегите му от "Медуза" твърдят, че наркотиците, открити у него при задържането му, са били подхвърлени от полицията.

Задържането му предизвика гневна обществена и медийна реакция, след която на 8 юни съдът го постави под домашен арест.

"След биологични, криминалистически, дактилоскопични и генетични експертизи беше взето решение за прекратяване на наказателното разследване срещу гражданина Иван Голунов защото не бе доказано участието му в извършване на престъпление. Днес той ще бъде освободен от домашния арест, а обвиненията срещу него снети", заяви Колоколцев, цитиран от ТАСС

Във връзка със случая е започнало вътрешно разследване. Министърът съобщи, че служителите не вътрешното министерство, ангажирани с делото срещу журналиста, са отстранени от изпълнение на служебните си задължения до завършване на разследването.

Министърът добави, че има намерение да поиска уволнението на високопоставени полицейски служители и да разследва други, отбелязва Асошиейтед прес.

По данни на ТАСС Колоколцев ще поиска от президента Владимир Путин уволнението на генерал-майор Андрей Пучков, началник на полицията от Западния административен окръг на Москва, където е било възбудено делото срещу Иван Голунов, както и на генерал-майор Юрий Девяткин, началник на управлението за борба с наркотиците.

"Вярвам, че трябва да се защитават правата на всички граждани, независимо от професията им", заяви министърът.

Близо 25 000 души бяха изразили намерение във Фейсбук да участват в насрочен за утре протест в израз на солидарност с Голунов. Властите казаха, че протестиращите не са получили разрешение за организиране на протеста. Кремъл беше изправен пред труден избор: да използва сила за разпръсване на протеста, рискувайки да провокира още по-силно недоволство, или да даде разрешение, което опонентите му можеха да приемат за проява на слабост.

След ареста му три водещи руски вестника излязоха с почти еднакви първи страници в знак на солидарност с Иван Голунов. "Комерсант", "Ведомости" и РБК, смятани за най-уважаваните всекидневници в Русия, публикуваха обща редакционна статия под заглавието "Аз съм/Ние сме Иван Голунов".

Директорът на сайта "Медуза" Галина Тимченко и главният редактор Иван Колпаков пък настояваха, че Голунов е преследван заради професионалната си работа. По думите на Тимченко той е получавал смъртни заплахи почти всекидневно. Пред съда журналистът каза, че обвиненията срещу него са свързани с разследванията за мафиотската подялба на "бизнеса с гробищата" в Москва.

Ръководителят на Съвета по развитие на гражданското общество и правата на човека Михаил Федотов заяви, че е очаквал свалянето на обвиненията срещу Голунов и очаква разследване на обстоятелствата около обвинението.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални определи свалянето на обвиненията срещу журналиста като "пример за това, което може да постигне солидарността", предаде Франс прес.

36-годишният Голунов е журналист на свободна практика и сътрудничи на редица медии, включително базирания в Латвия новинарски портал "Медуза". Голяма част от разследванията му са фокусирани върху корупцията в кметството на Москва.

По данни на изданието "Проект", повод за преследването на Голунов може да е подготвяният от него материал за връзка на високопоставени сътрудници на Федералната служба на сигурност с погребалния бизнес.

В знак на солидарност с Голунов, сайтът "Дождь" публикува в понеделник разследването му под заглавие: "Ковчег, гробище, стотици милиарди рубли. Как чиновници, силовици и бандити си поделят погребалния бизнес".

Вчера дойде и първата реакция на Кремъл. Президентът Владимир Путин следи внимателно разследването на Голунов, което придоби сериозен обществен резонас, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Той призова за въздържане от обобщаващи заключения за недоверие към правоохранителната система на Русия на фона това наказателно дело.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?