Всички от шорт листата за АЕЦ "Белене" потвърдили интерес

Корейците с уточняващи въпроси, за да решат дали да подадат обвързваща оферта

Всички от шорт листата за АЕЦ "Белене" потвърдили интерес

Всички пет компании, които бяха поканени да потвърдят намерението си да подадат обвързващи оферти за участие в дострояването на АЕЦ "Белене" са сторили това, съобщиха от Министерството на енергетиката в петък, когато изтече крайният срок на втория етап от процедурата.

Така достъп до информационния меморандум за ядрения проект, който ще даде всички данни, на чиято база да се вземе решение дали да се внесе обвързваща оферта, получата и петте компании от късата листа за АЕЦ "Белене". Това са руската компания "Росатом" чрез дъщерната ѝ компания "Атоменергопром", Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), Корейската хидро и атомна корпорация, както и френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик".

От първите три корпорации се очаква да предложат дялово участие в проекта, а от "Дженерал Електрик" и "Фраматом" да внесат оферта за доставка на свое оборудване за централата, придружено с осигурено финансиране за него, което след това да се връща от бъдещите акционери в ядрената централа.

Срокът за подаването на обвързващите оферти е 31 май, допълниха от енергийното ведомство.

Възможно е обаче Корейската хидро и атомна корпорация да се откаже от надпреварата, тъй като тя е поискала отговори на уточняващи въпроси с цел взимане на окончателно решение дали да внесе обвързваща оферта. Какви са въпросите към момента не е ясно, но компанията реално няма опит с руските реактори ВВЕР-1000, каквито ще са инсталирането в АЕЦ "Белене", а това е изрично условие за участие в процедурата.

От "Росатом" обявиха, че са потвърдили интереса си към процедурата за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" и компанията "работи с български изпълнители в рамката на процедурата в установения срок, предаде ТАСС в петък.

При обявяването на шорт листата от кандидати за АЕЦ "Белене" в края на декември бе обявено, че те ще бъдат информирани за интереса на претенденти, свързани с енергийния бос Христо Ковачки, да придобият миноритарни дялове от проекта и да подпишат договори за изкупуване на тока то бъдещата централа. Предпочетените компании ще решат дали да работят с тях.

Макар премиерът Бойко Борисов да заяви преди месеци, че се водят преговори за международен консорциум на заявилите интерес, такъв засега не се очертава. Реално обаче сдружаване между кандидатите е възможно във всеки момент на процедурата, която е отворена и гъвкава за промени.

Темата за АЕЦ "Белене" по -рано през деня бе коментирана от енергийния министър Теменужка Петкова в парламента.

По повод долицензирането на строежа на АЕЦ "Белене" през Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), за който се говори от миналия април, но се оказа, че "Националната електрическа компания" (НЕК) не е внесла все още необходимите документи, енергийният министър каза, че този процес може да продължи.

Тя припомни, че проектът за изграждането на ядрената централа е изготвен и предоставен в АЯР, заедно с междинен отчет за анализ на безопасността още през 2008 г. В продължение на няколко години са направени необходимите оценки, анализи и експертизи, добави енергийният министър.

От АЯР били изпратили до НЕК писмо, че при практическото подновяване на проекта в процеса на лицензиране би следвало да се отчетат извършените до момента действия. В рамките на същата процедура ще се направи нова оценка на проекта от гледна точка на действащите към момента изисквания. Такава актуализация може да бъде направена само от проектанта, изготвил техническия проект, каза още Петкова.

До края на февруари в НЕК трябва бъде подписан договор, за да се продължи процедурата по лицензиране. Това лицензиране е необходимо в хода на преговорите с бъдещите инвеститорите, уточни Теменужка Петкова.

Енергийният министър припомни, че вече е извършена огромна работа по процеса на лицензиране на проекта. Но тази работа е била спряла с решението за спиране на проекта през 2012 г.

"Ние сега ще довършим този процес, за да се направи всеобхватен анализ по отношение на нормативната уредба, която се е променила от тогава до настоящия момент, за да видим несъответствията спрямо нея", уточни Теменужка Петкова. Площадката на АЕЦ "Белене" вече е лицензирана. Изградена е цялата необходима инфраструктура за реализацията на проекта, отбеляза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?