Всички паметници на Ленин в Украйна са премахнати

Всички паметници на Ленин в Украйна са премахнати

В градовете в Украйна вече няма нито един паметник на болшевишкия водач Владимир Ленин, съобщи директорът на Украинския институт за национална памет Володимир Вятрович в интервю, цитирано от ТАСС.

По думите му в страната са демонтирани 2389 паметника, сред които 1320 на Ленин. "По наша информация в градовете вече няма Ленин", казва Вятрович, като уточнява, че става дума за територията под правителствен контрол. Той допуска, че паметници на Ленин може да има някъде по селата или из предприятията, но те не са регистрирани и ще бъдат премахнати, ако бъдат намерени.

Гипсовите скулптурни изображения на болшевишкия вожд не представляват материална и историческа ценност и затова са били унищожени. Бронзовите бюстове може да бъдат претопени или предадени в музеи, казва още Вятрович и съобщава, че вероятно в края на тази година в Киев ще отвори врати музей на монументалната съветска пропаганда, където ще бъдат изложени и скулптурни фигури на Ленин.

От май 2015 г. в Украйна е в сила закон за декомунизацията. Той предвижда в частност преименуване на географски обекти, назовани в чест на съветски държавни и партийни дейци. Например град Днепропетровск вече се нарича Днипро, а Кировоград - Кропивницкий. По данни на украинските власти в страната са преименувани 987 населени места.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?