Всички партии без ГЕРБ правят паралелно преброяване в нощта на вота

Наета е австрийска фирма да изчислява резултатите преди ЦИК

Всички партии без ГЕРБ правят паралелно преброяване в нощта на вота

Австрийска фирма ще прави паралелно преброяване на резултатите от предсрочните избори в нощта на 12 срещу 13 май. В наемането ѝ и техническото обезпечаване на инициативата са се включили всички опозиционни партии от 41-то Народно събрание и партията на Меглена Кунева.

 

Целта е БСП, ДПС, Движение България на гражданите, "Атака" и ДСБ да излязат и да оповестят собствени резултати преди Централната избирателна комисия (ЦИК) да е оповестила окончателно числата.

 

Инициативата се налага заради редицата съмнения за купуване на цели секционни и районни избирателни комисии, подмяна на протоколи и бюлетини, за които опозицията многократно алармира.

 

"Всички подозираме, че ГЕРБ ще манипулират този вот, за да си осигурят служебна предница. Затова се налага да преглътнем политическите си различия и в името на демократичните и честни избори демократичните партии да се обединим", обясняват организаторите на "Паралелната ЦИК".

 

Петте партии са наели австрийска фирма преброител, която е изчислявала резултатите от повече от 50 вота. Цената ѝ все още се пази в тайна, като се очаква след изборите формациите да обявят инициативата си и колко струва тя. Заплащането пък ще става пропорционално според партийната субсидия. Само Движение България на гражданите, тъй като е извънпарламентарна партия, няма такава, но средствата от партията ще бъдат предоставени и те вероятно ще са от заема, който тя изтегли в края на 2012 година.

 

100% покритие на страната

 

Схемата за действие, която БСП, ДПС, ДБГ, ДСБ и "Атака" са избрали, е възможна благодарение на новите разпоредби в Изборния кодекс, според които всяка една от 12 000 секционни избирателни комисии трябва да е снабдена с копирна машина. Според текстовете СИК трябва да предоставя копие от протокола в края на изборния ден, в който са записани броят на гласовете по формации на всеки застъпник на партия.

 

"Ще имаме 100% покритие на страната, като всяка партия ще получи дадени райони, от които ще трябва да подаваме резултатите. Протоколите ще се сканират и изпращат от "местни звена", за да може фирмата преброител в София да прави извадка за цялата страна", коментираха от формациите.

 

"Друга възможност е да качваме протоколите в интернет, откъдето освен австрийската фирма, и гражданите да добият представа", допълват от партиите. Тази дейност няма да коства никакви средства, тъй като ще се извършва от доброволци.

 

Изпипано до последния детайл

 

След като изборните книжа се сканират и публикуват или изпратят, централното звено в София от преброители максимално бързо ще обработва данните. "Австрийската мисия" ще пристигне два или три дни по-рано в България, за да подготви терена си.

 

Понеже опозиционните на ГЕРБ партии се опасяват от саботиране на инициативата им, формациите ще наемат зала, в която да се случи същинското преброяване. "Помещението ще е в края на София, хем за да не пречим на движението, като ходим с колите дотам, хем да няма опити за изкуствено задръстване, което може да е провокация", твърдят от организаторите.

 

"Не се обединяваме, защото много се обичаме. Обединяваме се, защото няма друг начин да сме сигурни, че изборите ще са честни. В това не може да ни убеди дори разширената мисия на ОССЕ", казват от партиите.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013