Всички партии в Кипър, с изключение на АКЕЛ, искат наказания за виновните за кризата

Всички политически партии в Кипър, с изключение на комунистическата АКЕЛ, са единодушни, че заключенията в доклада на специалната комисия, разследвала обстоятелствата за финансовата криза на острова, могат да бъдат използвани от започналото разследване, в рамките на което ще се търси наказателна отговорност от виновните за тази криза, съобщават кипърските медии в сряда.

В доклада на комисията се казва, че бившият президент Димитрис Христофиас, който е от партията АКЕЛ, е главният виновник за сегашната критична ситуация на икономиката на страна, доведена до прага на фалита.

В документа се съдържа и критика към сегашния кипърски президент Никос Анастасиадис за "недостатъчна подготовка" за две ключови заседания на Еврогрупата на 15 и 25 март тази година, на които бяха взети безпрецедентни решения за принудително привличане на притежателите на банкови депозити към финансирането на стабилизационната програма.

Работата на комисията, назначена от правителството по инициативата на сегашния кипърски президент Никос Анастасиадис, започна в началото на април. Над 40 души са били разпитани, а сред тях е самият Анастасиадис.

В доклада се казва, че Христофиас е водил "безразсъдна икономическа политика", игнорирайки предупрежденията на съветниците си и неоправдано е забавил преговорите с международните кредитори, което е довело до заплахата от дефолт.

Самият Христофиас е отказал да отговаря на въпросите на членовете на комисията. В края на миналата седмица той напълно отхвърли възложената му политическа отговорност, като заяви, че цялата вина за финансовата криза е на банките. Той окачестви като "унизителен за Кипър удар по демокрацията" факта, че съдии се произнасят по политическите решения на избрания държавен глава.

Сред носещите политическа отговорност за това, че Кипър се оказа на ръба на финансов колапс, комисията посочи управляващата от 2008 до 2013 г. партия АКЕЛ, коалиционните партии, както и бившия управител на Централната банка на Кипър Анастасиос Орфанидис, сегашния управител на Централната банка Паникос Димитриадис и бившия финансов министър Харилаос Ставракис.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа