Всички пътни знаци трябва да са светлоотразяващи от май 2016 г.

Всички пътни знаци трябва да са светлоотразяващи от май 2016 г.

Пътната агенция и общините ще трябва да инвестират средства, за да подменят всички стари знаци по националните и общински пътища с нови, които отразяват светлината и се виждат по-добре. Това трябва да стане до 1 май 2016 г. Изискването се въвежда, след като в сряда кабинетът прие промени в правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата.

Не е ясно колко средства ще са нужни за изпълнението на новото изискване. От няколко години новите знаци по пътищата са светлоотразяващи, но много малки общини нямат средства, за да подменят старата сигнализация.

Според новите правила местните власти ще трябва да инвестират и в усъвършенстване на светофарите, за да може те да се ползват и от незрящи хора. До 1 май догодина уредбите трябва да издават и звуков сигнал, докато свети зелената светлина за преминаване на пешеходците. Сега подобен сигнал има на някои светофари основно в големите градове.

Друго изискване е на светофарите на натоварените кръстовища задължително да има устройство, което да отчита времето, в което свети зеленият и червеният сигнал.

Променя се видът на знака, който предупреждава за камера за контрол на скоростта на пътя. Трябва да се слагат табели, които да указват началото или края на скоростен път по подобие на тези за магистралите.

Въвежда се изискване пътната маркировка при временна промяна на движението, например при ремонт, да е задължително направена с оранжева боя.

Измененията ще влязат в сила 3 месеца след приемането им, тъй като шофьорските курсове и въпросите за изпитите за книжка трябва да бъдат съобразени с новите правила.

Споделяне

Още от България