Социалният министър:

Всички пенсии ще се вдигнат с еднакъв процент, дори и максималните

Всички пенсии ще се вдигнат с еднакъв процент, дори и максималните

Социалният министър Тотю Младенов обяви, че през следващата година всички пенсии ще бъдат увеличени с еднакъв процент. Ще се вдигне и максималният осигурителен доход, за да има увеличение и на максималните пенсии. В момента максималният осигурителен доход е 2000 лева, а максималната пенсия е 35% от него – 700 лева.

 

“За следващата година ще има увеличаване на всички пенсии с еднакъв процент... Тези пенсии, които в момента са максимални - 700 лева, какъвто е процентът на увеличението на останалите пенсиите, с такъв процент ще се увеличат и тези пенсии. Това е принципът на социалното осигуряване“, заяви Младенов пред Нова телевизия. Той дълго избягваше отговор на въпроса как ще вдигне максималните пенсии, без да увеличи максималния осигурителен доход и накрая се видя принуден да обяви, че ще се вдигне и максималният осигурителен доход.

 

“Това е въпрос на, това е въпрос на дебати на експертно ниво. Колегите в осигурителния институт работят, във финансите. Ще видим какви са ползите от това нещо и ще го дебатираме“, заяви Младенов.

 

Освен по-високи постъпления от вноски обаче, вдигането на максималния осигурителен доход е свързано и с по-високи разходи освен за пенсии, и за различни обезщетения – като например това за майчинство. Все още не е ясно как това би се отразило върху бюджета на НОИ и планирано ли е въобще. По принцип е планирано таванът върху новоотпуснатите пенсии да падне от 1 януари 2014 година.

 

Младенов съобщи още, че е склонен да няма административно налагане на минималните осигурителни прагове за секторите, в които работодателите и синдикатите не са постигнали договорка. “В 57 икономически дейности има вече договаряне между браншовите структури на синдикатите и на работодателите. Средното увеличение на праговете е с около 4.4 процента“, съобщи Младенов.

 

Той заяви, че пенсиите за септември, ще се изплащат след почивните дни около Съединението, защото иначе би възникнал по-голям хаос. Преди дни от НОИ обявиха, че пенсиите ще се изплащат от десето число на месеца, вместо от седмо, както обикновено.

 

“Една голяма част от хората си получават пенсиите от пощата, другите по банков път, а

7-ми се пада петък, 6-ти, 7-ми, 8-ми и 9-ти са неработни дни... Ако започнат на 5-ти да плащат пенсиите, една част, много малка част от хората ще получат, другите няма да получат. Ще стане по-голям хаос, по-голямо напрежение. Аз мисля, че честно е да се плати на всички пенсионери от една и съща дата“, каза Младенов и допълни, че според него напрежението, което се създава, е изкуствено.

 

Той успокои, че лятната безработица не е висока и като доказателство приведе графика, показваща, че безработицата спада спрямо зимните месеци на годината, без обаче да уточни, че е нараснала спрямо лятото на миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България