Всички подкрепиха Пеевски за 9% ДДС за памперси и пюрета

Ресторантьорите пак са недоволни, трябвало да падне данъкът и за алкохола

Снимка: Архив

Всички парламентарни групи подкрепиха предложението на депутата от ДПС Делян Пеевски за сваляне на ДДС на 9% за памперсите и храните за деца до 3 години. Това стана по време на второто четене на промените в закона за ДДС в бюджетната комисия в четвъртък.

Аргументът на депутатите бе да се подпомогнат младите родители, независимо от прогнозата на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, че цените на въпросните продукти няма да паднат.

"Доброто намерение да подпомогнем семействата, отглеждащи малки деца през намалена цена, няма да се състои", обяви тя и отказа да гласува по тази точка.

Впоследствие Стоянова обясни, че същото може да се очаква и за бебешките пюрета, които били предимно вносни и затова най-вероятно понижената ДДС-ставка ще подпомогне вносителите.

Намаление на ставката ще има и за книгите.

С гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти" бе прието и предложението за 9% ДДС върху ресторантьорските услуги, обещано на бранша от премиера Бойко Борисов и заради което последва лавина от искания да се намали ставката и за други стоки и услуги. Управляващите обаче отрязаха предложенията на БСП и приеха само тези на Пеевски.

Срещу всички идеи за сваляне на ДДС се обявиха финансовият министър Владислав Горанов и Менда Стоянова, като Горанов дори предупреди, че може да се стигне до вдигане на данъци. Това накара Борисов да признае, че свалянето на ставката е грешка, но той бил готов да поеме риска. Целта била антикризисна подкрепа за секторът, който щял да изсветлее и щяло да се следи дали цените му ще паднат с 11%.

Деветте процента ДДС за ресторантите и заведенията следва да важат от 1 юли тази година до 31 декември 2021 г.

Браншът обаче се оказа недоволен от поправката, защото тя не включва баровете, дискотеките и заведенията за бързо хранене.

"30-40% от бранша ще отиде в пропастта", заявиха представители на сектора и се оплакаха, че първоначалната уговорка с премиера Бойко Борисов не била спазена коретно.

Те се били съгласили минималният осигурителен праг в сектора да се вдигне от 610 лв. на 800 лв., при условие че целият бранш може да ползва 9% ставка по ДДС, без да се изключва алкохолът. При сегашното положение определени заведения като баровете, които са затворени и към момента, трябвало да плащат по-високи осигуровки при 20% ДДС.

Въпреки негодуванието им предложението за 9% ставка върху бирата и виното бе отхвърлено.

Остана и "вратичката" за осигуряване на неквалифицирания персонал в заведенията на 610 лв. От ГЕРБ обясниха, че сервитьори и готвачи нямало как да се осигуряват върху по-малко от 800 лв. Прагът от 610 лв. щял да важи само за няколко категории работещи – пиколо, камериерка, хигиенистка, мияч на съдове, помощник кухня и готвач в заведение за бързо хранене. Никой обаче не може да гарантира, че няма да има масови опити за заобикаляне на закона.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?