Всички подсъдими за убийството на Луканов са окончателно оправдани

Всички подсъдими за убийството на Луканов са окончателно оправдани

Делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов завърши окончателно. Виновни няма. В четвъртък от Върховния касационен съд (ВКС) съобщиха, че са оправдани всички подсъдими в процеса, който бе изпъстрен с обрати и скандални разкрития за “методите”, посредством които т.нар. “топполицай” Ботьо Ботев и бившите следователите Богдан Карайотов и Олег Янев бореха престъпността.

Подсъдими по делото бяха Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев.

В края на делото дори се стигна до прецедент, в който представител на обвинението сезира главния прокурор, че направените самопризнания на част от подсъдимите са дошли след серия от инквизиции, характерни за други правораздавателни системи.

“Заради това, че показанията на Ленев, Георгиев и Кичатов са изтръгнати с насилие, ще има обществени последици”, каза на 19 януари прокурорът Йотов пред съдиите от ВКС – почти три години и половина, след като Софийският градски съд (СГС) постанови доживотен затвор, без право на замяна, за четирима от подсъдимите, а петият Юри Ленев получи доживотен затвор с право на замяна.

Още тогава всички доказателства на обвинението се сринаха, защото бяха изтръгнати с изтезания, но въпреки това съдиите издадоха най-тежките присъди. Показателно, е че Георги Георгиев, председател на състава на СГС , издал присъдите, отдавна не е магистрат и живее в САЩ. Прокурор на първата инстанция бе Николай Кокинов, сега началник на Софийската градска прокуратура, която води делото срещу мъчителите на сестрите в Либия.

През юли на 2006 г. Софийският апелативен съд (САС), ръководен от съдия Галина Тонева, отмени изцяло присъдите и убийството на Луканов излезе от списъка на разкритите престъпления, а ВКС сложи окончателно точка на  “тази срамна история”, както се изрази обявеният за поръчител на разстрела Ангел Василев в последната си дума пред ВКС.

Бившият премиер социалист Андрей Луканов бе застрелян хладнокръвно и показно пред дома му в София на 2 октомври 1996 г. В страната плъзнаха слухове, че ликвидирането му може да има както политически, така и икономически мотиви, заради ясната обвързаност на Луканов с руски политически и енергийни интереси, които по това време предизвикаха трусове в управлението на БСП. 

В хода на разследването Ленев бе смлян от бой в тайната полицейска вила в Копривщица. Бой имаше и за още двама от подсъдимите, но така са събираха доказателства.

На едно от заседанията пред СГС украинците Русов и  Кичатов се явиха в съдебната зала с видими следи от побой. Двамата заявиха, че четиримата конвоиращи полицаи са ги пребили. Версията на охраната бе, че Русов се е нахвърлил върху единия от полицаите, за да му вземе пистолета, а Кичатов е налетял да се бие.

Георгиев, Кичатов и Ленев заведоха дела срещу полицаите, водили разпитите. На първите двама обаче бяха прекратени още през 2000 г, а наскоро бяха оправдани и  тримата офицери от НСБОП – Антонов, Гюров и Пенков, изтезавали Ленев, който твърди, че в инквизициите са участвали и Ботьо Ботев и някогашният му шофьор Гален Ганчев.

В момента Ботев е съветник на софийския кмет Борисов, а Ганчев е началник на Инспектората в общината.

В мотивите си ВКС се посочва, че  се е съобразил и с трайно установените принципи на наказателното правораздаване в демократичните наказателно-правни системи, като забраната за използване на принуда за получаване на изгодна за обвинението информация и недопустимостта на осъждане, което се основава само на самопризнания.

По-късно в четвъртък Ботьо Ботев коментира пред БТА, че въпреки оправдателните присъди, убийците са тези, които СГС е посочил. "Ако отпадне фабулата, че показанията са изтръгнати с насилие, какво става тогава?", попита "топполицаят". Софийският градски прокурор Николай Кокинов също коментира приключването на делото, заявявайки, че дълбоко в себе си не е съгласен с решението на съда, което е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Най-вероятно разследването за убийството на бившия премиер ще бъде възобновено срещу неизвестен извършител.

Споделяне

Още по темата

Още от България