Ковачева и Цветанов в Брюксел преди решаващия евродоклад:

Всички препоръки на ЕК са изпълнени, важни са резултатите, а не оценката

Проявено било разбиране за липса на пряк избор на ВСС

снимка БГНЕС

България е изпълнила всички препоръки от доклада на Европейската комисията (ЕК), които имат връзка с предстоящия избор на новия Висш съдебен съвет (ВСС), обяви във вторник правосъдният министър Диана Ковачева, която е на посещение в Брюксел заедно с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Изявлението бе направено след срещата на двамата с генералния секретар на Еврокомисията Катрин Дей.

"Имаме абсолютно разбиране и пълна подкрепа от страна на Катрин Дей и нейния екип", допълни Ковачева, цитирана от БТА.

Междувременно парламентарната правна комисия в София се зае с редакция на отхвърлените от президента текстове в съдебния закон, уреждащи кариерни бонуси за ВСС. ГЕРБ не възнамеряват да пипат други текстове в закона, критикуван от опозицията и от гилдийни и неправителствени организации за това, че няма да доведе до същинска реформа.

Комуникацията между българските власти и Европейската комисия около промените в Закона за съдебната власт протече по подобие на развален телефон. Това особено пролича след интервюто на министър Ковачева пред Mediapool, в което тя заяви, че европейските експерти са се съгласили с правителството, че прекият избор на членовете на ВСС не може да бъде въведен през тази година. Два дни по-късно говорителят на комисията Марк Грей опроверга това твърдение и заяви, че ЕК иска незабавно въвеждане на прекия избор и знае как това може да се случи. Управляващите обаче не се съобразиха с настояването на Брюксел и не промениха закона в тази посока.

Депутатите от ГЕРБ решиха да отидат още по-далеч в "еманципирането" си от критичните доклади на ЕК и въведоха в закона кариерни бонуси за остро критикувания за порочната си кадрова практика настоящ Висш съдебен съвет, който получи възможност да избере и новия главен прокурор. Няколко дни по-късно премиерът Бойко Борисов поръча на президента Росен Плевнелиев да наложи вето на тази два текста, а държавният глава реагира светкавично. Плевнелиев гарантира, че няма да допусне ВСС да избере главен прокурор и наложи вето върху текста за кариерните бонуси.

Совалката на Цветанов и Ковачева в Брюксел се провежда месец преди очакваното публикуване на големия политически доклад на ЕК, който трябва да даде оценка за напредъка на България за петте години и половина членство в ЕС. Документът се смята за ключов за евентуалното отпадане на механизма на мониторниг, както и за амбициите на страната за членство в Шенген.

Вицепремиерът Цветанов, сочен от мнозина като основен кадровик в съдебната система, също потвърди, че Брюксел се е отказал от настояването за пряк избор на ВСС. "ЕК ясно е определила като право на всяка държава в ЕС да приема съответното законодателство", обясни той, цитиран от БТА.

ЕС също носи вина за липсата на напредък

"Предстоящият доклад ще стане основа и за оценката доколко този механизъм е бил успешен по отношение на България, тъй като той е израз на партньорството между ЕК и нашата страна. Напредъкът и липсата на напредък са резултат от общи усилия", коментира Ковачева.

Според Цветанов през 2007 г. България не е била готова за член на ЕС без да има клауза за наблюдение върху съдебната ѝ система. Той заяви, че не е важно каква ще бъде оценката в доклада на Брюксел, а какви са реалните резултати в борбата срещу организираната престъпност и реалните реформи в съдебната система. По неговите думи в общата петгодишна оценка ще се види в кои периоди е имало възход и кога е имало спад на усилията за реформа.

"Европа е променена и ще има подобни механизми за държавите, които не изпълняват финансовата дисциплина, които изпитват проблеми в някои секторни политики и това ще бъде част от партньорството на комисията със страните от ЕС", обясни Цветанов.

Той не пропусна да отбележи, че България е една от малкото държави с бюджетен дефицит под три процента. "Полагаме максимални усилия да компенсираме дефицита на доверие, който е бил в началото на приемането на България в ЕС", заяви вътрешният министър.

Все пак имаме напредък

Диана Ковачева обясни, че по време на срещата с Катрин Дей е било изразено съгласие, че много е изпълнено и България има напредък, както и че комисията и страната продължават да работят в изпълнение на останалите препоръки в докладите. В своя безпрецедентно критичен технически доклад от февруари, ЕК настоя за реформа "из основи" във ВСС и прокуратурата, но подобна реформа така и не бе предприета от ГЕРБ.

В Брюксел бяха представени новият Закон за конфискацията, промените върху съдебния закон, който е с наложено вето, както и постиженията на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност, стана ясно от думите на Ковачева. Всички тези закони бяха приети по настояване на ЕК.

"До този момент имаме право да подаваме информация, а след това ЕК започва да работи по доклада. Досега сме предоставили над 500 страници данни", каза министър Ковачева.

ГЕРБ нито прие, нито отхвърли президентското вето

По същото време депутатите от ГЕРБ нито подкрепиха, нито отхвърлиха президентското вето върху кариерните бонуси. Всички 19 членове на правната комисия гласуваха "въздържали се" във вторник по време на първото обсъждане на мотивите на държавния глава. Председателят на правната комисия Искра Фидосова обясни, че ГЕРБ ще се съобрази с ветото на държавния глава, въпреки че личното ѝ мнение е в полза на бонусите.

Депутатите от правната комисия решиха въпросът с бонусите да се реши от специално сформирана работа група по темата, в която да влязат представители на всички партии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?