Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Всички проблеми в държавата са създадени от БСП, ДПС и ГЕРБ

Прокуратурата се превърна в политически играч, който може да съсипе бизнеса на всеки, казва лидерът на Движение 21

9 коментара
Всички проблеми в държавата са създадени от БСП, ДПС и ГЕРБ

Г-жо Дончева, влагате много хъс в първата предизборна кампания на "Движение 21". Свирихте на цигулка в центъра на Пловдив, карахте двуетажен автобус във Варна, правите всичко възможно, за да привлечете вниманието на хората. Какво искат да чуят хората от вас и какво вие искате да разберат от кампанията ви, с какви проблеми се сблъскахте?

Хората са обезверени. Смятат, че са лъгани много и твърде дълго. Пасивната позиция пък им идва от сърце. Същевременно е ясно, че партиите на статуквото са много доволни от едно такова отношение, защото де факто, който не гласува, всъщност гласува за статуквото. Искам това да стане ясно на тези, които не са били на нашите срещи.

Хората, които идват по срещи пък искат да чуят реални неща, не искат гръмки обещания. В последните години се разпространиха един куп партии ментета, като еднолично ООД, които работят за субсидия, обикалят всички дебати, независимо къде се явяват и които плащат на присъстващи на всяка среща. Струва ми се, че политическата търговия е надхвърлила всякакви граници. И хората имат нужда да чуят, че тяхното бъдеще за години напред няма да се купува и продава.

Смятам, че една голяма част от тях ми симпатизират лично, защото имат впечатления от мен, и ако имаме някакъв проблем в общуването с хората по места, той е, че не всички свързват Движение 21 точно с мен. Но се утвърждаваме. Надявам се да сме преодолели този проблем.

Инак – опитвам се да обяснявам на хората, че всеки човек решава проблемите си със собствените си усилия, независимо за какво се отнасят тези проблеми. Бях най-впечатлена от незрящите, на които ние гостувахме преди време на шампионат по шоудаун. Там ми разказаха много неща затова как се учат на най-елементарни неща в продължение на години и колко е важно човек да иска да се справи. В средите на хората в неравностойно положение намерих най-големите оптимисти и най-непреклонните хора, които не считат, че националният проблем е толкова колосален. Вероятно защото знаят собствения си колосален проблем и знаят през какво са минали, за да станат пълноценни хора.

Основният смисъл на кампанията на Движение 21 е да се внуши една нова морална и политическа алтернатива, която е алтернативата на хората, които могат да си изкарат хляба без да се нуждаят от партийни протекции, и да им се обясни, че има формация, която е извънсистемен играч, която не е под крилото на олигархията и не е нова партия на стари муцуни.

Смятате ли, че усилията на вас и останалите кандидати от листите на "Движение 21" са оправдани, след като според повечето мнения "мачът е свирен" и ГЕРБ като първа политическа сила ще състави правителство, което вероятно ще се крепи с мълчаливата подкрепа на ДПС, които са склонни да му дадат 300 дни толеранс?

Който иска статуквото и смята, че трябва да бъде сигурен, че гласът му ще отиде за парламентарно представена партия гарантирано, може да подкрепи ГЕРБ, БСП и ДПС. А от 6 октомври да започне да си скубе косата. Защото всички проблеми, които съществуват в момента са създадени от тези партии. Включително най-актуалните, като повишаване на цената на тока, казусът КТБ и евентуалното вземане на 5 млрд нов дълг.

Разбирате, че зад проблема с цената на тока се крие алчността на една група хора, преди всичко политици, които разраснаха зелената енергетика до неописуеми мащаби и се възползваха от нормативната уредба, която изисква задължително изкупуване въпреки високата цена на тока.

Зад казуса КТБ се крие алчността на други хора, които решиха, че трябва да се преразпределя едно вече усвоено богатство от собствениците на банката.

Някак си не е прилично 2-3 партии да създават проблеми, след което да започнат да си ги решават сами. Още повече, че техният личен интерес е заложен в създаването на проблемите. И докато те решават проблемите, тези проблеми никога няма да бъдат решени.

Тук е моментът да подчертая, че знаковите лица на Д21 нито са "знакови“ за тези партии, те не могат да минат за "стари муцуни“. И не могат да бъдат обвинени в това, че са олигархичен продукт.

Имахте двама агенти на ДС в листата. Единият го запазихте – Пламен Марков. Казахте, че ви е предупредил преди кампанията. Другият го отстранихте. Не ви ли прилича малко това на добре познатото деление на "добрите и лошите ченгета“? Не е ли двоен стандарт?

Не, ние не казваме кой е добър и кой лош. Законът не дискриминира и хората, които са имали досие, и това е заложено в процедурата по отваряне – т.е. миналото да стане известно и да бъдат прекъснати зависимости, а не да бъдат дискриминирани хора. Знаете, че дълги години бях упреквана от хора от бившата ДС, че аз ги игнорирам, елиминирам и т.н.

Пламен Марков е класическа жертва на системата, която бе всеядна в последните 10 години да вербува кой ли не, без да има защо. Поставете се в положението на един двайсетинагодишен човек, на когото му казват, че той няма да пътува в чужбина и няма да има кариера. Има неща, които могат да бъдат укорени, има и такива, към които няма нужда да бъдем толкова строги. Още повече, че Пламен сам предупреди за този факт. И не се е занимавал с нищо, което засяга хора или стъпква човешки съдби.

Според вас има ли ясен план Бойко Борисов какво ще прави след изборите? Говори за правителство на националното спасение, отрича да има намерение за широка коалиция, иска подкрепа от партиите за няколко важни неща, които да изкарат страната от кризата...

Много е вероятно ГЕРБ да бъде първа политическа сила, но е 100% сигурно, че в ГЕРБ няма нови лица. ГЕРБ загуби властта поради липса на капацитет да я упражнява. Заради това в държавата се натрупаха серия проблеми, родени от бойковите калинки. Защото тяхното разбиране беше, че в държавната администрация трябва да бъдат назначени хора лоялни на ГЕРБ и почти военизирани, без значение дали те разбират от проблемите, за които ще отговарят. И това беше целенасочена политика на ГЕРБ.

След една година престой в опозиция те по никакъв начин не промениха лицата си. А според мен тези лица не могат да натрупат по-голям капацитет от този, който имат. Смятам, че става дума за реваншизъм, независимо какво говори Бойко. В този смисъл смятам, че позицията на АБВ и ДПС е на бъдещи коалиционни партньори на ГЕРБ. Това е позицията, към която се стреми Бойко Борисов и другите. Тя ще осигури на ДПС запазване на кадрите – т.е. продължаване на действието на обръчите на Доган и в следващата администрация. Знаете пък, че АБВ по същото време насажда модела за президентската република. И знаете, че Бойко Борисов мечтае да заеме поста президент. На него това правителство до президентските избори му трябва каквото и да е, стига да не го срине като рейтинг и като конкурент за президентския вот.

Същевременно и в АБВ, и в ДПС, и в ГЕРБ има много хора, които имат личен интерес във властта. От тези с личния интерес във властта, само Станишев е отстранен. И се задава с тази тройка едно ново коалиционно управление, което ще бъде върхът на уродливите коалиции, защото там всичките играчи са с особен интерес. И при това са много ловки.

Смятам, дори на това основание, че българските граждани ще имат нужда от една парламентарна група на Движение 21, която да осветява какво става, да пречи в определени случаи.

Според вас кои са важните неща, по които партиите би трябвало да се споразумеят? Във ваши предишни изяви твърдите, че Д21 е склонно да партнира с всички партии без ДПС.

За нас приоритет са незабавни действия по конституционни промени на съдебната система. В това отношение РБ също имат разработки и са сравнително напреднали. ГЕРБ не говори нищо по темата, но силно се надявам, че ще има външен натиск. И независимо, че нямам експерти, които да разпишат подобни стъпки, струва ми се, че ще бъдат възможни партньори по темата. Именно заради външния натиск.

Ние ще подкрепяме разумни и полезни неща, без да робуваме на фанатизъм – дали дадено решение е предложени от управляващи и опозиция.

Като цяло, обаче искам да кажа, че не си представям, че към настоящия момент ще трябва да се подписва документ за национални съгласие, както беше 1997 година. Не мисля, че има нужда от такова, не мисля че ГЕРБ, ако е водеща сила, ще има предложения в тази насока. В тази партия всичко е краткотрайно и с близък хоризонт. Споразумението на Костов носеше друг заряд, визия за години напред.

Но ето да кажем – актуален е проблемът с цената на тока. И то не дали сега ДКЕВР ще повиши цената на тока с някакви проценти, а какво ще правим като тенденция. Защото очевидно в краткия бъдещ хоризонт се налага едно нагърчване на дружествата със зелената енергия, за да могат да намалят малко претенциите с цените, въпреки крилете, които им даде Плевнелиев и Конституционният съд.

Същевременно ще има сложни преговори по отношение на електроразпределителните дружества, които хем са частни, хем по времето на ГЕРБ имаше едни странни лица, които нямаше как да представляват чешката държава, като близкия на Пашата Митко Каратиста. От друга страна имаме сложни преговори с американците заради "Мариците". Те са готови да намалят цената, на която им изкупуваме енергията, но искат да получат нов срок на гарантирано изкупуване.

Искам да кажа, че неща, които са в синхрон с националните интереси и за това да се осигурят по-добри условия за живот на българина, не виждам защо трябва да бъдат отричани. Такива са приоритетите, около които трябва да се търси национално съгласие. И ние не виждаме защо да не подкрепим управляващите. Малко обаче сме скептици, като знаем как по времето на ГЕРБ голямата част от зелената енергия я взеха активисти на ГЕРБ или близки до Борисов хора, се чудя как ще го направят срещу собствените си интереси.

На думи всички са против олигархичния модел на управление, добил известност като модела "Пеевски", но по какви действия на парламента и правителството хората ще се ориентират, че този модел се разбива и преодолява?

За да се скъса с този модел, кадрите на ДПС трябва да бъдат извадени, а не консервирани. Така че не е достатъчно ДПС просто да не бъде в правителството. Защото това, което казва Местан - "даваме ви 300 дни толеранс“, е за кукуригу. Целта на такова изказване е да обясни следното: "нашите хора нека си стоят, ние ще се снишим, пък след 300 дни ще ви кажа“.

Земеделското министерство, ДФЗ, екологията, където те влязоха много надълбоко, пък и областните управи – трябва да бъдат изчистени от ДПС. И за да не бъде това чистка трябва да има строги професионални критерии в държавната администрация. Когато тези критерии са строги, партийните кадри няма как да ги издържат, защото те рядко са професионалисти.

Ще трябва по отношение на медиите да се извършат дадени действия от комисията по конкуренцията и, ако трябва, в тази комисия да се извършат смени. Трябва да се забрани да се притежават медии през офшорки.

По отношение на големите инфраструктурни проекти, където има големи обществени поръчки, трябва да се направи необходимото.

Развитието и апогеят на Корпоративна банка бяха пряко следствие и материален двигател на този модел. Какво трябва да се направи, за да излязат наяве схемите, машинациите и политическите покровители?

Трябва да има една спретната парламентарна група в парламента, която не е икономически обвързана. И която няма да си скъпи усилията и труда. Второ – заедно с банковата процедура по оздравяване на банката и по укрепване на банковата система, трябва да се извадят политиците със странни договори, магистратите със странни кредити, ръководителите на държавни фирми, шефовете на специални служби, висшите полицаи. Това би дало отговор на въпроса кои са били на хранилката на КТБ и са обслужвали този модел, който сега наричаме "Пеевски“.

В момента има голяма "коалиция", включително с кандидат-депутата от Д 21 Стоян Александров, за спасяване на КТБ. Най-изненадващо в ролята на спасител влезе и главният прокурор. Какъв е вашият коментар?

Мисля, че спокойно можем да отграничим популизма и демагогията от реалните действия. Има два-три екипа банкери, които работят по това какви действия да бъдат извършени в банката. Да, те са свързани с отстраняване ръководството на БНБ и е много смешна позицията на Искров, който забърка цялата каша, и сега казва, че до решаване на въпроса с КТБ ще стои начело на националната банка. Въпросът с КТБ, обаче може да не се реши и до края на неговия мандат.

По същият начин плачът на Цацаров е смешен. Ясно е, че прокуратурата е икономически играч. Че в случая изобщо не говорим, че прокуратурата действа по закон, не говорим и за мотивите на обвинението. То стана икономически играч, който може да съсипе бизнеса на един човек, да направи друг човек монополист. От Д21 държим, че промяната на съдебната система е много належаща именно заради това. И няма как ГЕРБ да бъде в коалиция с ДПС и да има промяна.

Зад приемливите призиви да се спасят вложенията на обикновени граждани, общини, училища и предприятия в КТБ, има опасност да се злоупотреби с парите и доверието на данъкоплатците, като бъдат спасени и такива вложители и кредитополучатели, които всъщност са част от политико-корупционната схема, заради които реално съществуваше тази банка. Какво трябва да се направи според вас?

Най-важното е да се спаси българската икономика, тя е заложена на обстоятелството, че голямата част от парите на енергетиката са вътре. Вътре са и голяма част от парите на военно-промишления комплекс, вътре са и голяма част от парите на строителните фирми, получили банкови гаранции за строителните обекти на държавата. КТБ ще засегне много сектори, ще засегне заплатите на много хора. И за решаване на въпроса при затваряне на банката ще бъдат необходими 5-6 милиарда лева. И затова се питам дали вопъла от служебното правителство да иска 5 млрд. заем отвън не е свързан с категоричното им желание банката да бъде затворена и заедно с това да бъдат затворени тайните.

Аз разбирам някои икономически кръгове, които много искат банката да бъде затворена, защото това е конкурент. Обаче смятам, че за националната икономика е добре никоя банка да не затваря.

Изваждайки тайните отвътре, включително за финансови операции, правени преди няколко години, когато по времето на ГЕРБ една голяма част от парите на държавните структури бяха в КТБ, смятам че също ще си отговори на въпроса за придобиването на някои активи по време на управлението на ГЕРБ от страна на собствениците на КТБ.

Някои обаче твърдят, че е популизъм да се отварят досиетата на КТБ.

Какъв популизъм има в това да се извади списък на лица, които са имали безлимитни кредитни карти? Тук не става дума на някой абсолютно неизвестен гражданин да му вадим кредита. Тук става дума да разберем защо Мина Костова, например има консултантски договор, по силата на който всеки месец трябва да информира ръководството на банката за актуалната политическа обстановка срещу 30 000 лева? Че кой не иска да прави брифинг за 30 000 лева?

Как ще коментирате това, че Висшият съдебен съвет не успя да избере председател на Върховния касационен съд? Вие споделяте ли подозренията, че кадровиците на Темида се ослушват каква ще е политическата конфигурация след 5 октомври, за да съобразят "правилния" председател, макар че и двете кандидатки за поста се ползват с отлична репутация?

Да, целта е "новите“ да поръчат кой да бъде избран. И това също налага незабавната конституционна промяна. За да можем да отидем на избор на ВСС от общо събрание на съдиите. Целта е да можем да намалим влиянието на досегашните лобита.

Преференциална кампания в Д21 правите ли?

Не. И мисля, че досегашната кампания показа, че преференциалният вот може да се изроди. Участниците до такава степен са запленени от собствените си личности, че изобщо не се занимават с каузи. Има лична битка. На места тя е смешна. Например - в Хасково РБ трябваше да "осинови“ сина на хасковския кмет и "сина“ на димитровградската фирма "Неохим“. В Димитровград има билбордове само на "сина“ на Неохим, който агетира само за собствената си преференция. Тези в Хасково са само за сина на Георги Иванов.

В София можете да видите билбордове на Кадиев, във Велико Търново – на Весела Лечева. Вчера в Благоевград винях едни трансперанти на Спас Панчев. Имам един съсед, който се бори за преференция в Пловдив област, не знам с какви средства.

Но когато разбрах, че един от листата на БСП сериозно натискал кандидат от нашата листа, за да го кандардисва как да гласува за него преференциално, защото БСП има повече шансове от Д21, тогава просто жестокостта ми се сломи.

Нищо изродено не може да бъде полезно. Сега виждаме само израждане.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Condor
  #9
 2. Condor
  #8

  Танечка, не е вярно, че освен БСП и ДПС, и Герб има проблеми. Недей да слагаш Герб в кюпа. Нагла си. Единствените виновни за цялата катастрофа са си БСП и ДПС, че и Атака. Какво месиш други. Не си честна и откровена, защото не си спечелила. Ясно ли ти е? И именно затова хората са те разбрали какво струваш и не са гласували за теб!!!!!!!

 3. boby1945
  #7

  Проблемите на българската политика идват от такива нефел.ни политици като Танчето, разбират от цигулка но мислят че ще справят и реалната политика... ДА ама НЕ!!!

 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #6
 5. Айк
  #5

  Тянке, червената книжка в момента на трупчета ли е? Пак ще потрябва, Тянке..глад иде..

 6. Kiril Kovatchev
  #4

  Танчето е пич, какъвто за съжаление мнозинството от българските политици не са, независимо че носят панталони.

 7. НаскоКостов
  #3

  Татяна Дончева="света вода ненапита".

 8. musura
  #2

  освен че са създадени от ГЕРБ, БК(С)П и ДПС, не трябва да се пропуска, че са финансирани от Путлер...

 9. безпартийна
  #1

  Много трудно може да се каже нещо против тезите на Татяна Дончева. Особено тази, застъпена в заглавието.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.