Всички профили в Yahoo са засегнати от атаките към компанията

Всички профили в Yahoo са засегнати от атаките към компанията

Yahoo съобщи във вторник допълнителните резултати от разследването след големия пробив в сигурността, който бе оповестен през 2016-та г., но се е случил три години по-рано.

Анализът на пораженията, извършен от сегашните собственици на портала – компанията Verizon, е установил далеч по-големи щети. Изтичането на данни е засегнало всички 3 милиарда профила, регистрирани в Yahoo и дъщерните услуги като Flickr.

Миналата година бе съобщено, че проблем в сигурността е позволил изтичането на информация от поне 500 милиона профила. Това стана по време на преговорите с бъдещите собственици. Мерките, взети от компанията тогава, включваха съобщения до всички установени засегнати потребители с подкана да сменят паролите и тайните въпроси и отговори за достъп до системата.

Откраднатите данни от потребителските профили могат да съдържат лични имена, адреси на електронна поща, телефонни номера, рождени дати, кодирани пароли, тайни въпроси и отговори.

“Разследването показа, че компрометираната информация не включва пароли в чист вид, данни за кредитни карти или банкови сметки. Платежните данни на клиентите не се съхраняват в системата, която е била атакувана”, заявяват от компанията.

Това е пореден сериозен удар не само за Yahoo, но и за собствениците на интернет-гиганта. Verizon вече претърпяха спад от над 350 милиона долара в пазарната си оценка, след потвърждаването на първоначалните данни за пробива от 2013 г. Те придобиха бизнеса с онлайн услуги на Yahoo за 4.48 милиарда долара.

Споделяне

Още от IT

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?