Всички ръководители на атентатите от Париж и Брюксел са мъртви

Всички ръководители на атентатите от Париж и Брюксел са мъртви

Всички ръководители на атентатите в Париж и Брюксел от 2015 и 2016 г. са мъртви, съобщиха медии в Белгия, като се позоваха на данни от френските специални служби, предава БТА от Брюксел.

Медиите поместват снимки на шестима терористи, ръководили атентатите. Отбелязва се, че последен е бил убит Усама Атар, известен като Абу Ахмад и като "мозъка" на нападенията.

Атар е загинал на 17 ноември миналата година при удар с дрон на САЩ в Сирия. За успеха на операцията френското разузнаване е работило в сътрудничество с Агенцията за национална сигурност на САЩ. Принос към операцията са имали Русия и Китай. Френските служби са подали на американските си колеги данни за местоположението на мишената.

Атар е роден в Брюксел и е с марокански произход. През 2005 г. той е задържан в Ирак, където по-късно е осъден на доживотен затвор. През 2012 г. белгийските власти успяват да издействат връщането му в Европа и това даде повод на местни медии да допуснат, че може да е бил свързан с белгийските служби. За смъртта му за пръв път бе съобщено през февруари с уточнението, че тялото му не е открито и че ударът е бил нанесен в район по границата между Сирия и Ирак.

Споделяне

Още от Европа