Всички селища по поречието на р. Марица вече имат вода за битови нужди

Остава забраната за пиене и готвене

Всички селища по поречието на р. Марица вече имат вода за битови нужди

Започна захранването на системата за водоподаване и в последните населените места от общините Симеоновград, Харманли и Любимец.

Така вече и петте общини в област Хасково, в които градове и села черпят вода от басейна на река Марица, са с възстановено водоснабдяване. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Хасково.

Водата от източниците за 48 населени места по протежението на река Марица от Димитровград до Свиленград бе спряно в понеделник вечерта заради съмнения за химическо замърсяване на реката.

Те бяха предизвикани след смъртта на 28 крави след водопой от заустващ се в река Марица колектор от химическия завод "Неохим".

Пробите от канала, от който са пили вода животните, показаха наднормено съдържание на нитрати, нитрити и азотно съединение.

Поетапно водоснабдяването бе възстановено по обяд в сряда в община Димитровград, следобед в община Свиленград и днес в последните 3 общини.

Макар водоподаването да е пуснато, водата остава забранена за пиене и готвене до излизане на пробите взети от РЗИ-Хасково от краен потребител, се казва в съобщението на областната управа в Хасково.

:Минерална вода е доставена от Българския червен кръст, а при инспекция на промиера Бойко Боришсов на строежа на газовата връзка с Гърция в Хасковско бе информиран от областния координатор на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев, че от партийната субсидия на еправляващите били купени и доставени четири тира с вода за населените места в региона.

Споделяне

Още от България