Всички шефове в БФС и треньорът Балъков подадоха оставки

"В България никой не обича успелите, а аз съм твърде успял", обясни Борислав Михайлов

БГНЕС

В петък президентът на БФС Борислав Михайлов спази обещанието си и потвърди оставката си, но изненадващо заедно с него напуснаха всички членове на Изпълнителния комитет на футболния съюз, плюс националният треньор Красимир Балъков. Това е резултатът от дългоочакваното заседание на ръководството на футболния съюз.

Бизнесменът и президент на "Лудогорец" Кирил Домусчиев не присъства на паметното заседание, въпреки че е член на Изпълкома. Неговият отбор спечели седем поредни шампионски титли през 14-те години, в които президент на БФС бе Борислав Михайлов.

До февруари следващата година БФС трябва да организира извънреден Конгрес и да си избере нов президент. Дотогава организацията ще бъде ръководена от вицепрезидента Михаил Касабов, който има най-голям опит начело на футбола. Той е вицепрезидент на съюза от 1995 година, когато е назначен от Иван Славков – Батето. Любопитното е, че Касабов е осветен като агент на ДС с псевдонима "Иван".

Пред медиите другият вицепрезидент Йордан Лечков обясни, че не вижда никаква вина в БФС за расисткия скандал на мача България-Англия (0:6) и ниското ниво на българския футбол. Това е теза на Лечков от години. Именно той предложи Касабов за изпълнява длъжността президент до провеждането на конгреса.

"Конфликт с държавата в момента има, но той ще бъде преодолян", каза Касабов. Той иска среща със спортния министър Красен Кралев, за да разбере какво БФС трябва да стори, за да се изгладят отношенията.

По неофициална информация това, което правителството иска от БФС, е да се назначи президент, минал през одобрението на Бойко Борисов и Красен Кралев. Това няма да е непосилна задача за Михаил Касабов, който най-добре може да организира Конгрес, който да доведе до подходящ избор. След 24 години в БФС той познава отлично многобройните малки клубове в страната. Другият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков сега е кандидат за кмет на Сливен и явно не му се занимава с подобна трудоемка задача.

Мислех си за оставка

Подалият оставка президент Борислав Михайлов обяви, че от много време е мислел да си подаде оставката.

"Четиринадесет години са доста дълго време. Отдавна се замислях, че може да съм омръзнал на хората, въпреки свършеното", обясни той пред медиите. Михайлов допълни, че много неща са се случили напоследък в българския футбол и БФС, а оставката му ще помогне за сваляне на напрежението.

"Предпочетох с моята оставка да сваля това напрежение и моите колеги да могат да работят", каза Михайлов. БФС постоянно е критикуван за корупция със съдийството от всички страни. Доминацията на "Лудогорец" през последните години не помогна особено на екипа на Михайлов.

Версията на президента за обмисляната от много време оставка не се вписва в реалността. Само преди година и половина той бе избран за четвърти мандат начело на организацията. Оставката му беше поискана във вторник от премиера Бойко Борисов след мача с Англия. Премиерът обяви, че държавата спира да работи с БФС, докато Михайлов е начело. Първоначално президентът на футболния съюз не реагира, но след това централата на БФС бе щурмувана от антимафиотите от ГДБОП. Едва тогава президентът на БФС обяви, че подава оставка.

Сегашните обяснения на Михайлов изглеждат като игра за пред публиката и най-вече за пред ФИФА и УЕФА. Ако правителство бъде заподозряно в политическа намеса в делата на независимата футболна централа, България може да бъде изхвърлена от международните турнири.

Борислав Михайлов казва, че оставката му "няма общо" с призива на премиера. Той допълни, че му е омръзнало да върши тази работа, но не пое конкретна вина за положението на българския футбол.

"За 14 години със сигурност имам вина някъде. Футболният съюз е регулатор. Той няма как да отговаря за ставащото в клубовете и за работата с младите. Колкото до националния тим, аз като бях вратар, шест гола не са ми вкарвали", каза Михайлов.

"Тъжно ми стана, че на мача с Англия половината от нашите футболисти не ги познавах. Тази вина аз не я нося", каза Михайлов.

Президентът на БФС напусна стадиона още на 70-ата минута на мача с Англия, вероятно, за да избегне въпросите на медиите. При домакинската загуба от Косово (2:3) джипът на Михайлов го взе директно от пистата на националния стадион поради същата причина. Телевизията бТВ, която разпространи скандалните кадри, не получи акредитация от БФС за достъп до стадиона за мача с Англия, явно в знак на отмъщение.

Бях твърде добър

На този фон Борислав Михайлов отчете най-голямата си грешка така: "Вероятно съм бил твърде добър към абсолютно всички. Такъв тип като мен трудно се намира, който може да понася всичко".

"Знам, че не съм толкова обичан в България, а трябва да е обратното", каза Михайлов пред медиите. Фактът обаче е, че той бе назначен за шеф на БФС през 2005 година, защото имаше опит в БФС и бе обичан от българите като преуспял футболист, но бе недолюбван като провалил се ръководител в последните години.

Балъков: Няма обратен път за мен

Треньорът Красимир Балъков каза, че няма начин да се върне на поста, без значение дали някой би го поканил.

"Обратен път? Мисля, че всички членове на Изпълкома си подадоха оставките. Няма обратен път. Понякога така е в живота – човек попада в ситуация, когато трудно може да направи нещо. Аз вътре в душата си съм нагласен така, че да стискам палци до последните възможности, които имаме. Сега се разбра, че 100 процента ще играем баражи срещу отбори, които според мен са преодолими", каза Балъков.

"Искам да кажа, че не оставям момчетата и не бягам от отговорност. Казах го и пред Изпълкома. Ако те преценят, че аз съм проблемът на българския футбол, няма и минута да се замисля и ще си подам оставката. Те дискутираха, след това влязох и аз и си я подадох. Не съм чул нищо, аз не бях вътре", каза Балъков.

Той обясни, че ситуацията не е розова и всички я знаят от 16 години насам

"Такъв е животът – попадаш на места, където трудно можеш да направиш нещо. Дойдох с много добри идеи и желание, но заради субективни фактори се стига дотам, че трябва да си тръгна", каза Балъков

По думите му расисткият е бил като капак на всичко.

"На полувремето на мача с Англия за първи път видях такава гробовна атмосфера. Опитах се да вдигна момчетата. Бил съм потувашал бунт в почивката? Абсолютно никакъв бунт нямаше. Футболистите бяха толкова психически натоварени от всичко, което се случваше на терена и около него, че нямаха енергията за бунт", завърши Балъков.

"В България никой не обича успелите хора, а аз съм доста успял човек", каза Михайлов за себе си.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт