Всички сложени от Семерджиев болнични директори спечелиха конкурсите за титуляри

Илко Семерджиев, сн: БГНЕС

Още трима болнични директори, назначени временно от служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев, спечелиха обявените конкурси за титуляри. Миналата седмица конкурсът в “Пирогов“ спечели временният ѝ шеф Асен Балтов.

Сега временните директори на “Майчин дом“ - Иван Костов, “Иван Рилски“ - Дечо Дечев и Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация - Йордан Иванчев също печелят обявените конкурси. Костов и Дечев са получили отлични оценки за представените от тях концепции, а Иванчев много добра.

Иван Костов има сериозен опит в управлението на акушеро-гинекологични (АГ) болници и преди време оглавяваше “Шейново“, а доскоро и Първа АГ “Света София“.

Дечо Дечев бе уволнен от бившия здравен министър Петър Москов като директор на “Иван Рилски“ заради постоянни критики към предприетите промени в системата и демонстративно върнат още в първите дни на Семерджиев като служебен министър.

Йордан Иванчев пък е бивш общински съветник и кандидат за кмет на Божурище от местната коалиция “Алтернатива за Божурище“, която включва партиите АБВ, “Земеделски съюз Александър Стамболийски” и партия “Нова алтернатива”.

Смените в ръководствата на болниците са част от предприетата от Семерджиев чистка в цялата система, която обхваща и директори на агенции, спешни центрове, здравни инспекции и дирекции в министерството и която по думите му е просто “освежаване“ . Част от рокадите бяха оправдани от Семерджиев с лошите финансови резултати на болниците.

В крайна сметка всички уж временно поставени от Семерджиев до провеждането на конкурс болнични мениджъри печелят обявените конкурси, отвявайки конкуренцията доколкото изобщо я е имало.

Конкурсът за директор на “Пирогов“ дори беше изтеглен със седмица, а спечелилият Асен Балтов е сочен за близък лично на служебния премиер Огнян Герджиков, което обяснява и бързането процедурата да завърши преди служебния кабинет да си отиде.

Резултатите от четирите конкурса, проведени на 19 април, могат да бъдат обжалвани в 10-дневен срок и, ако това не стане, новоизбраните директори ще могат да бъдат назначени официално още в мандата на Семерджиев.

Следващ министър на здравеопазването принципно е в правото си да смени тези болнични директори, ако не желае да работи с тях.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?