"Всички сме лондончани": Кампания на кмета на Лондон в подкрепа на гражданите на ЕС

Кметът на Лондон Садик Хан

Кметът на Лондон Садик Хан започна кампания в подкрепа на гражданите на държави от ЕС, желаещи да останат в британската столица след Брекзит, предаде ДПА в петък.

"Тръгваме! Четири дни на събития в цял Лондон, за да предоставим безплатна имиграционна подкрепа по въпроса за статута на уседналост за лондончаните, които са граждани на държави от ЕС", написа Хан в Туитър.

Кампанията ще се осъществява с червен двуетажен автобус, на който на различни европейски езици ще бъде изписано "Всички сме лондончани", а автобусът ще популяризира кампанията.

Автобусът ще обикаля Лондон. В него ще има адвокати по дела за имиграция, които ще предоставят безплатна юридическа помощ на гражданите на държавите от ЕС. В допълнение ще действа и платформа в интернет, наречена "Средище на лондончаните от ЕС" (EU Londoners Hub).

Адвокатите ще предлагат консултации по така наречената Схема за уседналост (процедурата, по която гражданите на държавите от ЕС и семействата им ще кандидатстват да останат във Великобритания след Брекзит).

По принцип на днешния ден се очакваше Великобритания да напусне ЕС.

Според градската управа в Лондон в британската столица живеят над един милион граждани на държави от съюза.

"Знам, че много лондончани, които са граждани на държави членки на ЕС, все още изпитват несигурност заради бъдещето си и процедурата, която ще трябва да преминат, за да останат тук", заяви Хан, политик от опозиционната Лейбъристка партия. "Силно съм възмутен, че правителството накара нашите граждани от държавите от ЕС да се чувстват по този начин", добави той.

Обиколките на автобуса включват спирки на популярни туристически забележителности, библиотеки и места, където работят много хора от държавите от ЕС, както и летище Хийтроу.

Градската управа на Лондон заяви, че цели "да покаже на света, че въпреки Брекзит Лондон е обединен и отворен и че за лондончаните от ЕС все още има място в него".

Споделяне

Още от Европа