Всички срещу БСП за позицията й по Ирак

Управляващите от НДСВ и ДПС, заедно с дясната опозиция в лицето Демократи за силна България (ДСБ) и СДС единодушно осъдиха заявлението на лидера на социалистите Сергей Станишев, че ще изтегли българския контингент от Ирак, ако БСП спечели предстоящите парламентарни избори.

И четирите политически сили определиха обещанието на БСП като предизборен и популистки ход, който обаче може да се окаже опасен за страната.

Според тях българското военно присъствие в Ирак зависи от изборите там в края на януари и решението на новото иракско правителство дали да покани коалиционните сили да останат в страната или да ги призове да си тръгнат. От това, както и от българската оценка за ситуацията, ще зависи да продължи ли и под каква форма - военна или друга - нашата мисия в Ирак. При това се очаква тези дебати и решения да се състоят преди парламентарните избори в България.

Панайотов: Държим да сме коректен партньор

Вицепремиерът Пламен Панайотов декларира от името на правителството, че България държи и ще продължи на държи на името си на коректен партньор. Затова евентуална промяна в българската позиция ще има само след консултации с партньорите ни от антитерористичната коалиция, което не изключва правото ни на суверенно решение.

Панайотов припомни, че участието на България в антитерористичната коалиция е следствие на правителствено решение, одобрено от парламента, в това число и с подкрепата на ПГ на БСП.

Същевременно почти от всички парламентарни сили посочиха, че безсмислената на пръв поглед заявка на социалистите може да постави страната ни в опасното положение на прицел за терористични атаки, както стана с Испания.

СДС и ДСБ настояха Първанов да заеме позиция

Президентът и главнокомандващ Георги Първанов трябва да заеме позиция и да каже дали споделя искането на бившата си партия БСП, призова ДСБ, а след това и СДС. Надежда Михайлова дори упрекна Първанов в "необяснимо мълчание до момента". Въпрос на лично решение на Първанов е дали ще се изкаже, коментира Юнал Лютфи и предположи, че държавният глава ще го направи. Венко Александров от НДСВ пък очаква позицията на президента да бъде близка до консенсусното решение, взето от парламента.

Правителството и президентът да предложат общ вариант през февруари

До дни след изборите в Ирак на 30 януари, българското правителство трябва да внесе в парламента оценка на ситуацията и позиция дали военното ни присъствие там да продължи, да се трансформира или да се прекрати. Тази позиция трябва да е съгласувана предварително с президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов, за да отразява официално и неговото мнение, поискаха в понеделник от Демократи за силна България (ДСБ). Според ДСБ в анализа, който трябва да отчита резултатите от изборите в Ирак, възможностите за формиране на стабилно правителство и намеренията му спрямо коалиционните сили, трябва да участват военното ръководство на армията и разузнавателните служби.

Подобна теза заеха и от СДС, НДСВ и ДПС.

Лидерът на СДС Надежда Михайлова призова правителството да влезе в ролята си на изпълнителна власт и да поеме инициативата в дебата за българското участие в Ирак.

Самото решение на България за участието ни в Ирак включва преразглеждане на нашата позиция след провеждането на изборите там, напомни депутатът от НДСВ и член на външната комисия Цонко Киров.

Той, както и Юнал Лютфи от ДПС припомниха, че решението на парламента България да изпрати военен контингент в Ирак бе взето почти единодушно, с гласовете и на депутатите от левицата, като само четирима от тях бяха против.

Резултатите от изборите в края на януари ще покажат дали има необходимост от оставането ни там и от трансформиране на мисията или не, допълни Киров. И според него този анализ трябва да бъде направен от правителството и да се внесе в парламента.

Според шефа на външната парламентарна комисия Венко Александров е възможно още сегашното 39-то Народно събрание да промени състава и характера на българския контингент в Ирак и да го трансформира в строителен или медицински, в зависимост от развитието на ситуацията в страната.

С изявите си социалистите превръщат България в прицел за терористите

С изявите си "ала Сапатеро" социалистите превръщат България в потенциална мишена за терористични удари, бяха единодушни представителите на парламентарните партии. Те припомниха трагичния опит на Испания, преживяла кървав атентат дни преди парламентарните избори на фона на обещанията на тамошните социалисти, че ще изтеглят испанския контингент от Ирак.

Изявлението на Сергей Станишев влияе изключително негативно в международен план за опазване на сигурността на българските граждани, коментира Цонко Киров, давайки за пример Испания.

Анонсирането на подобни тези поставя в незавидно положение нашите войски в Ирак. От друга страна, страната ни може да се превърне в прицел на терористични атаки и затова много внимателно трябва да се преценява, преди да се правят подобни изказвания, посъветва Юнал Лютфи.

В същото време той не отговори еднозначно на въпроса дали разминаването по важна външнополитическа тема, като участието на България в Ирак, е съществена пречка пред евентуалното формиране на коалиция между ДПС и БСП след изборите.

БСП злоупотребява с естествените страхове на българското общество и същевременно приканва терористите да изберат България като една от следващите си цели по аналогия с испанския опит, коментира Константин Димитров от ръководството на ДСБ.

Популистки ходове на БСП преди изборите

Позицията на БСП е популистка и неслучайно се появи в началото на предизборната кампания, коментира Цонко Киров от НДСВ. Това е предизборен фойерверк, но няма да доведе до резултата, който очакват социалистите, каза и Юнал Лютфи от ДПС.

Според него, както и според Мирослав Севлиевски от "Новото време", БСП няма да успее да състави еднопартийно правителство, за да осъществи заканата си.

БСП няма да има сили да направи тяснопартийно правителство след изборите и тази им предизборна заявка е абсолютно нереализуема, смята Юнал Лютфи.

Българският контингент в Ирак ще се изтегли рано или късно, но това, както сега не зависи от БСП, така и за в бъдеще няма да зависи от тази партия, защото те няма да спечелят никакви избори, коментира лидерът на парламентарната група на нововремци Севлиевски, който също определи изказването на Станишев като откровен популизъм.

Според лидера на СДС Надежда Михайлова пък с позицията си БСП демонстрира, че не е подготвена да управлява България, защото показва непоследователност и търсене на краткосрочни политически дивиденти. Изводът на Михайлова, която направи специално изявление по случая, бе, че това е още едно предизвикателство пред десницата да защити на парламентарните избори "изстрадания стратегически избор на България".

Заявката на БСП е "евтината безсмислица", бе определението на Константин Димитров от ДСБ. Той риторично запита доколко е отговорна позицията на левицата предвид щетите и човешки жертви, които България вече понесе в Ирак. Същевременно той упрекна сегашното правителство, че все още няма стратегия за икономическото "закотвяне" на българския бизнес в Ирак, "капитализирайки" дейността на военния ни контингент и жертвите, които България вече даде.

Подкрепа за позицията на БСП означава компрометиране на българското участие в задграничните партньорски мисии като цяло, добави Димитров.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?