Всички срещу Нено: Бившият министър остава за постоянно в ареста

Служителка разказала пред прокуратурата как директор на "Стомана" й звънял от името на Димов

Всички срещу Нено: Бившият министър остава за постоянно в ареста

Бившият екоминистър и единствен обвиняем за водната криза в Перник Нено Димов остава за постоянно в ареста, реши окончателно апелативният спецсъд. След няколко часа размисъл трима съдии установиха, че има достатъчно доказателства да се предположи, че той е извършил престъплението безстопанственост като не е спрял подаването на вода от яз. "Студена" към местните предприятия "Стомана" и Топлофикация.

Освен това от материалите по делото ставало ясно, че Димов не е делегирал с изрична заповед на свой заместник или друг служител правомощието се да подписва месечните графици за водовземане, т.е. отговорността е изцяло негова. Имало само заповеди за разпределение на ресорите между зам.-министрите, но това не било достатъчно.

Според спецсъда няма опасност Нено Димов да извърши друго престъпление, ако остане на свобода, но го остави в ареста. Основанието бе "масово негативната обществена реакция заради силно рестриктивния воден режим в Перник", както и липса на каквато и да е ясна перспектива, че ситуацията в Перник и околните населени места ще се подобри скоро (в сряда министърът на икономиката обеща кризата да бъде решена до два-три дни).

Съдиите обясниха, че Димов бил редовно и надлежно уведомяван за ситуацията, но е не реагирал адекватно.

Срещу бившия министър има и множество свидетелски показания, подчертаха съдиите. Сред тях е и разказ на служителката на МОСВ Мая Дряновска, която твърди, че преди Нова година ѝ се обадил един от директорите на "Стомана" с обяснението, че министърът го е насочил към нея и поискал за предприятието да бъде пусната вода за месеците януари и февруари, тъй като имали опасения, че собственият им водоизточник ще замръзне.

Всички срещу Нено

Именно показанията на Дряновска станаха аргумент съдиите да отхвърлят защитната теза на Димов, че само е подписвал каквото са му предлагали служителите-експерти. По-рано самият той заяви, че винаги им се доверявал, тъй като реално те изготвяли месечните графици, а той само ги утвърждавал. От показанията на Дряновска обаче съдиите стигнаха до точно обратния извод – че не им се е доверявал винаги.

Други доказателства, които съдът спомена, са документи, иззети при претърсването на кабинета на Димов в екоминистерството. Сред тях са таблица за притока към яз. "Студена" за последните 10 години, доклад за водоема, както и други негови доклади, в които било записано, че има достатъчно вода за населението. През ноември обаче е било ясно, че яз. "Студена" е запълнен само 17%, заяви съдебният състав. Въпреки това подаването на вода към предприятията било спряно месец по-късно при почти мъртъв обем на язовира.

Показания по делото срещу бившия министър са дали множество свидетели, стана ясно по време на делото. Сред тях са бившият кмет и областен управител на Перник Вяра Церовска и Ирена Соколова, сегашният Станислав Валдимиров, ексшефът на местното ВиК Иван Витанов, директори и служители на МОСВ. Бившите пернишки управници твърдели, че цялата отговорност за намаляването на количествата към промишлеността е на Димов. Същата е и тезата на прокуратурата. Според разследващите законът за водите е категоричен, че отговорността колко вода да се изхарчи през определен месец, е на министъра.

Сметки на коляно

Според прокуратурата от безстопанствеността на Димов са настъпили щети за 11 млн. лв. за държавата. Тази сметка се прави по следния начин – тъй като водата, изразходвана от предприятията, е трябвало да отиде при битовите потребители, те са щели да я платят по около 2 лв. за кубик. Вместо това промишлеността заплатила по 13 стотинки.

Всъщност кубиците се плащат по цени, определени от КЕВР, а местното ВиК през цялото време е подавало заявки за едни и същи количества вода.

"Твърденията за щета са явно несъстоятелни", заяви адвокатът на Димов Ина Лулчева. Тя отбеляза, че никой не е твърдял, че изразходваната вода не е била платена. Като "чист популизъм" определи тя твърденията, че от действията на Димов са пострадали над 95 хил. души в Перник. По закон от безстопанственост могат да пострадат държавата или предприятието, но не и гражданите, обясни адвокатът.

Прокурорът по делото Росица Славова каза, че тепърва ще се изготвя експертиза за нанесената щета. Макар да няма такава, съдът се съгласи, че щети има. Според съдиите може да се говори дори за разпиляване на имущество, тъй като водата е следвало да е само за населението, а не да се подава към индустрията.

Къде са записките?

Месечните графици за водовземане са се изготвяли от служителите на МОСВ на база множество документи и след това са носени на министъра за подпис, обясни адвокат Лулчева. До Димов обаче не стигала цялата документация, използвана от служителите. Представяла му се само обяснителна записка с далеч по-малко данни. На база на тази записка министърът утвърждавал, обясни Лулчева.

Въпросните записки мистериозно изчезнали от МОСВ и не са представени по делото, каза адвокатът. Къде са въпросните документи, не стана ясно.

Каракачанов: Един арест няма да реши водната криза

"Нено Димов е нарочен за виновник за кризата, проблеми, натрупвани с десетилетия няма да се решат с един арест, а и Димов не е виновният човек. Самата работа по поддръжката на язовирите е на ВиК- дружествата, а не на екоминистерството, което само утвърждава плановете им", коментира в четвъртък пред бТВ вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Екоминстъпът е квотата на неговата партия, която бе излъчила Нено Димов, а след оставката му – Емил Димитров- Ревизоро.

"Собствеността на язовирите също не е на министерството на екологията. А и да не би водата на язовира на Перник  да не е била изпускана? Защо през април и май м.г. в "Студена" не влиза вода, а валят дъждове", попита риторично Каракачанов и добави: "Пък и заявките за промишлени нужди в Перник са били едва за 8 процента".

"Водната криза не е от месец или два, проблемите в Перник са поради факта, че водопреносната мрежа в България е по-възрастна от мен самия. Старите етернитови тръби вече са извън строя", каза още лидерът на ВМРО, който пак повтори, че Нено Димов е "изкупителна жертва". В парламента неофициално се коментира, че Димов е станал такава по лично настояване на премиера Бойко Борисов, който е поискал ареста му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?