Всички страни в конфликта в Сирия са виновни за престъпления срещу човечеството

Всички страни в конфликта в Сирия са виновни за престъпления срещу човечеството

В затвори и лагери за пленници в Сирия се извършват мъчения и убийства, като отговорни за това са както опозиционните и терористичните групировки, включително "Ислямска държава", така и правителствените сили.

До този извод стигна комисията на ООН за разследване на нарушенията на човешките права в арабската страна, предаде ДПА. Докладът на комисията бе публикуван в Женева в понеделник и обхваща периода от март до ноември 2015 г., като е специално посветен на положението на задържаните и пленниците. Сирийските власти се обвиняват в убийството на хиляди задържани като част от съзнателна политика на унищожение, заради което следователите от ООН ги обвиняват в престъпления срещу човечеството.

ИД защо е извършила такива престъпления, убивайки и изтезавайки затворници, се казва в доклада.

Сирийските бунтовници и екстремистката организация "Фронт Ан Нусра" - сирийският клон на Ал Каида,са посочени като отговорни за убийства на арестанти, но в по-малка степен, според констатациите на комисията.

"Смъртните случаи в арестите са забулени в секретност и до голяма степен остават неизвестни за международната общественост", посочват авторите на документа.

В него се констатира, че във всеки един момент сирийското правителство на Башар Асад държи в затворите си десетки хиляди хора. Следователският екип начело с бразилския юрист Паулу Сержу Пинейру е събрал доказателствени материали, че затворници загиват не само при екзекуции, но и в резултат на мъчения, глад или нелекувани заболявания в местата за задържане на различните властови или бунтовнически групировки.

"Официални лица на най-високи позиции в правителството знаят за тези престъпления или обвинения в престъпления, извършвани от техните подчинени, но съзнателно пренебрегват информацията, която достига до тях", твърдят правозащитниците от ООН. Те призовават Съвета за сигурност да одобри санкции срещу виновниците и да заведе дела в Международния наказателен съд в Хага срещу тях.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?